Política

El repte d'una dinastia

Índia

L'Índia, la democràcia més poblada del món, protagonista emergent d'un món multipolar tenyit de difícils aliances, inaugura avui un complex i llarg procés que ha de portar els elegits al poder. Una cursa protagonitzada pels hereus de la dinastia que ha regit el país des del mateix dia de la seva independència i marcada per la violència dels fonamentalistes que han abandonat la paraula en favor de la lluita armada.

Amalgama de cultures, religions i tradicions mil·lenàries, l'Índia és un país tan divers com complex, un món heterogeni envoltat d'una aura de misteri que es comunica a través dels seus mites, els seus déus i -des del punt de vista terrenal- el llegat dels herois que van fer front al poder imperial.

Tota aquesta complexitat es tradueix també en els seus comicis. Prop de 714 milions de persones participaran en un llarg procés que ha hagut de fer front a un calendari marcat per festes sagrades, èpoques de collita i fenòmens meteorològics que obvien la clemència al seu pas per l'Índia. Amb tot, el recompte de vots, resultat d'un procés dividit en un total de cinc fases, culminarà un llunyà 2 de juny, quan es constituirà un Parlament en què es farà evident, segons els analistes, el frec a frec entre l'històric Partit del Congrés, al poder, i el nacionalista hindú Bharatiya Janata (BJP).

El primer ministre indi, Manmohan Singh, aspira a repetir mandat per al bloc encapçalat per la formació al govern, el partit que va cohesionar el moviment anticolonialista sota el domini britànic. El Partit del Congrés, lligat per sempre a l'omnipresent figura de Jawaharlal Nehru -primer cap de l'executiu de l'Índia independent- configura les seves polítiques socialdemòcrates amb la unió perpètua a la tragèdia que ha marcat el lideratge familiar de la dinastia Nehru-Gandhi.

Sense cap parentiu amb l'històric difusor del missatge de la no-violència, Mahatma Gandhi, Sonia Gandhi -vídua del nét de Nehru, Rajiv Gandhi- presideix un partit que no ha perdut la seva enorme influència en la població malgrat el pas dels anys i els orígens italians d'una líder que ha mostrat la seva fortalesa davant les posicions xenòfobes de part de l'oposició i dels finals tràgics que van posar punt final abans d'hora a les vides del seu marit, la seva sogra i el seu cunyat.

Oposició
Com a oponent, Lal Krishna Advani. El veterà dirigent del BJP anhela recuperar el poder perdut el 2004 amb un discurs dur basat en l'explotació dels recels oberts entre hindús i musulmans. Advani ha sabut configurar un llenguatge agressiu capaç de captivar els joves votants amb una imatge d'administrador eficient amb què els nacionalistes van començar a guanyar poder a finals de la dècada dels 80.

Totes dues formacions són conscients que no obtindran una victòria inqüestionable i els petits partits amaguen les seves cartes a l'espera que el destí els atorgui l'anhelada clau. Els seus reptes? Gestionar una crisi econòmica i financera que s'ha estès també pels països emergents i posar fi a la violència que ahir va tacar de sang la primera jornada de les eleccions. I tot això contra fonamentalistes musulmans -amb centenars de morts en atemptats cada cop més virulents-, secessionistes diversos d'un mapa immens i guerrilles revolucionàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.