Política

Israel té previst enllestir el replegament de Gaza aquest dimarts

Pròxim Orient

L'exèrcit israelià va continuar dilluns la retirada de la franja de Gaza, després d'una ofensiva de 22 dies. Segons fonts polítiques, la sortida de les tropes es completarà aquest dimarts, el dia que Barack Obama jurarà el càrrec de president dels Estats Units.

Tant Israel com Hamàs van respectar dilluns l'alto el foc que van declarar per separat diumenge passat, fet que va permetre l'entrada d'ajuda humanitària i que els palestins desplaçats tornessin als barris o poblacions on vivien. La majoria, però, només van comprovar amb dolor que les seves llars són ara un munt de runa que amaga desenes de cadàvers. Molts han perdut casa, mobles, totes les pertinences i els records.

Al camp de refugiats de Jabalia no hi ha cap casa sense un impacte de metralla o trets i les escombraries s'amunteguen a les cantonades, segons l'agència Reuters.

La situació sanitària preocupa l'Organització Mundial de la Salut (OMS). "Lamentablement, estem observant que ara [a Gaza] es donen les condicions perfectes perquè sorgeixin brots de malalties transmissibles", va alertar la directora general de l'agència, Margaret Chan.

Un responsable de l'ONU, John Ging, va indicar que mig milió de persones han estat sense aigua durant l'ofensiva i milers de palestins no han tingut electricitat. Els morts a Gaza són almenys 1.300, dels quals com a mínim 700 són civils i 420 menors d'edat. Desenes de milers de persones s'han convertit en refugiats, ja que 5.000 cases han estat destruïdes i 20.000 més han patit greus danys, segons les autoritats de Hamàs, que ahir van començar a reprendre el control de la situació i a col·locar policia als carrers. L'Oficina d'Estadística Palestina calcula que Gaza ha patit destrosses materials per valor de 1.900 milions de dòlars.

Malgrat la calma de dilluns, la treva és fràgil. Hamàs ja va advertir que reprendria el llançament de projectils contra Israel si l'exèrcit no es retirava de Gaza en el termini d'una setmana. Ahir un portaveu del braç armat de Hamàs, Abu Ubaida, va declarar que el moviment islamista refarà el seu arsenal. "Entrar armes o fabricar-les és la nostra missió", va dir.

Hamàs assegura que ha sortit victoriós de l'ofensiva israeliana, tot i que Israel afirma que ha destruït gran part dels arsenals i les infraestructures del grup i que ha assolit els objectius que tenia en iniciar l'atac.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona