Política

"López significa recular en la pau"

Eleccions a Euskadi

El coordinador general d’Ezker Batua (EB), Javier Madrazo, és un tipus afable i tranquil. Conseller de Vivenda i Assumptes Socials del govern basc des del 2001, anuncia sense parpellejar que aquesta és l’última vegada que concorre com a candidat a uns comicis i que no el preocupa seguir a l’executiu o passar a l’oposició. Nascut a Riaño (Cantàbria) el 1960, Madrazo apunta que els tres escons que li donen les enquestes són “un bon resultat”. Dedicarà aquesta segona setmana de campanya a combatre “l’abstenció i el bipartidisme”.

Ibarretxe o López?
Els comicis no són cosa de dos. És probable que els partits amb menys pes electoral escollim el pròxim lehendakari. Cal que la gent vegi que PNB i PSE, que tant s’esbatussen ara, durant la legislatura s’han posat d’acord en temes cabdals. Guanyi PNB o PSE, continuaran abaixant els impostos als rics i donant suport sense contrapartides als bancs. Ibarretxe i López defensen un mateix model de societat.

I tots dos aposten per una campanya descafeïnada.
Falta debat polític. PNB i PSE juguen a no espantar ni mobilitzar l’electorat de l’altre. Si a això hi afegim que, sobretot després del fracàs del procés de pau, la gent s’ha afartat de la política, l’abstenció es dispara. Jo espero que la gent s’animi, perquè el pròxim Parlament ja arrencarà prou deslegitimat per l’absència de l’esquerra abertzale perquè, a sobre, la participació sigui baixa.

Parlem de pactes de govern?
El PSE vol governar com sigui, i això passa per utilitzar la llei de partits en benefici propi per anul·lar les candidatures abertzales i pactar amb el PP. López és ambició de poder i una calculadora electoral. I cal advertir a la gent que el PP no regalarà els vots al PSE, que a canvi exigirà la presidència del Parlament basc i la Diputació d’Àlaba i després tutelarà el govern de López.

I què farà EB el 2-M?
Caldrà veure on influïm més, si al govern o a l’oposició. Si se’ns crida per fer govern, nosaltres recitarem “programa, programa i programa”. No pactarem amb sigles, sinó amb propostes concretes. I repetir el tripartit amb PNB i EA és una de les opcions. Però el simple continuisme no ens serveix. Si repetim el tripartit, ha de ser amb continguts nous. No descartem res. Parlarem amb tothom menys amb el PP.

Els seus cartells diuen “només esquerra”. Això lliga amb el PSE?

El PSOE no és més d’esquerres que el PNB. On governa, el PSOE fa polítiques menys avançades i menys d’esquerres que les que fem al govern basc. A més, en la pacificació i la normalització política el PSOE i López representen la involució, recular. És una vergonya que el PSE acusi ara el tripartit de connivència amb els que donen suport a la violència, quan han estat anys negociant amb ETA qüestions polítiques. Eleven ETA als altars quan creuen que poden aconseguir la pau i treure’n rèdits electorals, ¿i ara ens volen donar lliçons?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cimera de l’OTAN

Zelenski veu “molt a prop” l’adhesió d’Ucraïna a l’Aliança

Barcelona
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona
Cimera de l’OTAN

La Xina “deplora” l’acusació de l’Aliança de donar suport a Rússia

Barcelona
política

Benvinguda a punt per rebre demà els cinc exiliats de Suïssa

barcelona

Josep Campmajó torna de l’exili aquest divendres

girona
Rússia

El Kremlin inclou la vídua de Navalni a la llista de “terroristes”

Barcelona