Política

Canvi de papers i corredisses

Dos minuts després de les onze del matí es tancava al Parlament la reunió de la part catalana de la Comissió Mixta Estat-Generalitat d’Afers Econòmics, que havia d’escenificar l’acord del tripartit per rebutjar l’oferta de Solbes. Els consellers Castells i Saura s’afanyaven a tornar al ple per votar, mentre el conseller Huguet i el secretari general d’Indústria, Antoni Soy, sortien de l’edifici seguits per un núvol de periodistes a l’espera d’un senyal.

L’ambient s’havia escalfat el dia abans amb comentaris del president i de Castells. “Hem de resistir, acord total”, resumia Huguet. A la cimera, en la qual havien participat també Martí Carnicer i Joan Boada, un intercanvi d’impressions sobre els animals del zoo va amenitzar l’espera perquè els fotògrafs immortalitzessin el moment. Després van repassar escenaris que impliquen les diferents xifres que Zapatero els ha ofert i que han variat poc per als interessos catalans les darreres setmanes.

El titular d’Economia va deixar anar als passadissos píndoles sobre la posició de l’executiu sense parlar de cap quantia, que fins ara ha guardat sota clau, ni detalls de les discrepàncies o acostaments, ni tan sols sobre escenaris futurs. La sorpresa va venir de la mà del responsable d’Interior, que després de donar minses explicacions des del faristol sobre l’actuació dels Mossos a la universitat, va deixar anar, amb veu entretallada, les xifres de Solbes sobre finançament. Els assistents es miraven sorpresos, mentre hi havia corredisses entre col·laboradors de Castells que l’anaven a informar i demanaven que no es donessin per oficials les dades fins a consultar-les. Més d’un espectador va veure en Saura un intent de desviar l’atenció del dia cap a una altra conselleria.

Els estrategs de Presidència, Economia i Interior buscaven racons discrets per reconduir la situació i espolsar-se responsabilitats. Fet l’embolic, Castells va optar per validar les xifres. En el govern no faltava qui creia que després de la reunió era qüestió de dies que es filtrés. Presidència feia pinya amb Saura i des d’Economia miraven de treure importància a la situació. Per calmar els ànims, sortida conjunta de l’hemicicle de Montilla, Saura i Castells, amb petita trobada. ERC es mantenia en un discret segon pla, tot i que un destacat dirigent va assegurar que ell ja havia parlat d’aquests números.

L’oposició assistia estupefacta a l’espectacle i improvisava valoracions crítiques. Mas va lamentar que Montilla no l’hagués informat en privat de la quantitat, mentre que un càrrec de CiU, més agosarat, vaticinava que s’estava assistint a la desfeta del tripartit. Passades les dues del migdia, amb els passadissos buits, Montilla marxava, a l’espera que Zapatero mogui fitxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

El Suprem rebutja amnistiar Puigdemont per malversació i manté l’ordre de detenció

barcelona

L’exalcaldessa de Figueres pendent de judici arran de l’1-O demana l’amnistia

figueres
política

Pedro Sánchez insta ERC a un acord “transversal” per investir Illa

barcelona
estats units

La família de Biden l’anima a continuar en la cursa presidencial

barcelona
judicial

El jutge del cas Volhov presumeix de tombar l’amnistia: “Al govern li queden dos telenotícies”

barcelona
Unió Europea

Tornar a fer gran Europa

Brussel·les
Josep Quesada i Tornero
Alcalde de Cardedeu (PSC)

“Hi ha un incivisme important i encareix la taxa d’escombraries”

Cardedeu
Joan Masferrer i Sala
Cap de l’oposició de Cardedeu (ERC)

“El porta a porta s’havia de fer [...], però també genera remor”

Cardedeu

Cardedeu, per a les famílies

Cardedeu