Política

Ofensiva final

GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

El primer ministre israelià, Ehud Olmert, va advertir ahir que Israel és “a prop de complir els objectius que s’havia marcat” en la seva ofensiva a Gaza, tot i que va assegurar que “cal més paciència, determinació i valentia” per tornar la “seguretat” i l’“estabilitat” al sud del país, objectiu recurrent d’atacs palestins.

Israel va començar a mobilitzar ahir reservistes per llançar la “tercera fase” de l’ofensiva, que previsiblement inclourà l’entrada de l’exèrcit als nuclis urbans més poblats a la recerca de militants de Hamàs casa per casa.

“Fins ara s’han donat triomfs impressionants en l’operació contra les organitzacions terroristes a Gaza”, va assenyalar Olmert en al·lusió a l’operació Plom Fos, que ja s’ha cobrat 876 víctimes, la majoria civils.

Per primera vegada des que va començar l’ofensiva, Israel albira el final dels combats, que ahir van deixar un balanç d’almenys 31 palestins morts en el setzè dia d’atacs, definit pel cap dels serveis d’emergència de la franja, Moawiya Hasanien, com una de les jornades “més sagnants”.

Olmert va reiterar el seu rebuig a la resolució 1869, aprovada la setmana passada pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides (ONU) per a un alto el foc a la franja. “Cap resolució passada o futura ens privarà del nostre dret bàsic a defensar els habitants d’Israel. Mai no hem permès a ningú decidir per nosaltres si tenim el dret a colpejar els que llancen bombes contra les nostres guarderies i escoles, i no ho farem en el futur”, va concloure.

Setge a la capital
L’exèrcit israelià estrenyia ahir el setge a la ciutat de Gaza, on famílies senceres fugien dels barris perifèrics, assolats per durs combats que es reproduïen al nord del territori controlat per Hamàs.

Precisament, el secretari del govern israelià, Oved Yehezkel, acusava ahir els líders del moviment islamista d’“amagar-se en búnquers, hospitals i missions diplomàtiques estrangeres” per evitar les forces israelianes, tot i que va eludir esmentar els països als quals pertanyen aquestes seus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.