Política

Els promotors del 13-D diuen que el sobiranisme més potent que ha existit mai ha iniciat el procés cap a la independència

També fan una crida a la participació en la consulta popular del proper diumenge

Els promotors de les consultes populars del 13-D van dir a Torroella de Montgrí que el moviment sobiranista més important que ha existit mai ha iniciat ja un procés seriós de participació popular cap a la independència. També van fer una crida a la participació, a la mobilització amb convicció i a la unitat d'acció dels ciutadans de Catalunya en la jornada de votació que hi ha convocada per diumenge, 13 de desembre. Van destacar el fet que hi ha més de 15.000 voluntaris "treballant i pagant per impulsar les consultes populars sobre la independència, i això vol dir implicació. Ara podem fer caure un altre mur a Europa", va afirmar Josep Manel Ximinis, el creador de la idea de la consulta a Arenys de Munt. "Estem davant del moviment sobiranista més important que hi ha hagut mai a la nostra nació". 

"Aquest moviment de les consultes està posant la primera pedra, la pedra més sòlida per tal d'aconseguir la independència del país" va dir la professora de Teoria Econòmica de la UB Elisenda Paluzie. La promotora de Sobirania i Progrés va destacar que hi ha moltes raons econòmiques per voler la independència, sobretot per l'ofec que pateixen les empreses catalanes i per la manca d'inversió en infraestructures a Catalunya. Paluzie va destacar que no s'ha de tenir por de cap boicot, ja que fins i tot en zones que han estat en guerra, al cap de poc temps es normalitza el comerç amb els països veïns.

"La independència és possible i depèn de nosaltres tirar-la endavant. Construir casa nostra i anar pel món sols. Ho hem de fer per dignificar la memòria de tota aquesta gent caiguda pel camí", va dir l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra. I va afegir que "estem a tocar del dia que el nostre poble serà lliure". Móra va parlar de l'emoció que va viure molta gent d'Arenys de Munt no només el dia de les votacions sinó durant tot el procés i com això els ha enriquit com a persones i com a poble.

"El que estem fent és ser normals" va dir el parlamentari Uriel Bertran. "És el mínim que poder fer per ser un poble", va afegir per concloure que "si expliquem que el que fem és normal i que és part d'un procés en què aconseguirem la independència".

"Jo crec en la força de les conviccions. Si mostrem el nostre convenciment, tothom que hi cregui seguirà. Cal unir forces per comunicar un únic objectiu, declarar la independència", va dir el promotor de Deu Mil a Brussel·les, Enric Canela. Es va referir al recent estudi de la UOC que posa de manifest que una majoria de catalans seria favorable a l'autodeterminació.

El president de la Plataforma pel Dret de Decidir, Pep Cruanyes, va fer una "crida a participar i a cridar a tothom a participar" i va insistir que l'acte d'aquest diumenge és "molt seriós" i que tot i no tenir els mecanismes de propaganda i de control que té l'Estat, s'ha posat en funcionament un sistema de control del vot que dóna fins i tot més garanties del que es fa servir en qualsevol votació que utilitza el cens electoral. Cruanyes va destacar que a Arenys es va fer aquest sistema i ningú en va qüestionar ni la legitimitat ni la validesa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.