Política

25 assemblees locals de la CUP volen anar a les eleccions al Parlament, però continua la divisió

Girona, Manresa, Mataró i Sabadell lideren el grup que presenta la ponència que demana fer el salt nacional. Sant Celoni no ha presentat cap text propi, però no hi és majoritàriament favorable. El sector de Vilafranca aporta una ponència alternativa en què adverteix que seria prematur presentar-se als comicis catalans

Les CUP de Celrà, Elx, Girona, la Garriga, Manresa, Mataró, Montesquiu, Sabadell, Salt, Sant Cugat del Vallès, Sant Salvador de Guardiola i Viladamat han anunciat formalment que, aquest diumenge, en l'assemblea nacional que se celebra a Girona, defensaran una ponència que demana presentar-se a les eleccions al Parlament de l'any que ve.

A més dels dotze nuclis que presenten la ponència, n'hi ha tretze més que, segons els portaveus de la iniciativa, han decidit donar-hi suport quan ja s'havia tancat el termini, de manera que l'expressaran en l'assemblea de diumenge. Entre aquestes 13 assemblees locals hi ha la de Badalona, la de Sant Joan de les Abadesses i la d'Arenys de Munt. En total, per tant, seran almenys 25 nuclis de la CUP, de la seixantena del total, els que votaran la ponència.

Pels signants del text, “la CUP, com a organització política de caire i àmbit nacional (...) no pot estar subjecta als exclusius límits de les institucions locals, amb mínimes competències i quasi nul·la capacitat per introduir propostes polítiques que plantegin
canvis substancials (...), la ruptura democràtica amb l’Estat espanyol i l’emancipació nacional de la nació catalana”.

El fet que Manresa i Mataró, dues poblacions importants on tenen regidors, signin la proposta demostra que és interpretada com un senyal que la presència de la formació al Parlament "reforçaria les polítiques locals". Els impulsors de la ponència creuen que presentar-se seria "un gest de responsabilitat cara el país i les seves classes més populars, que no entendrien que la formació prioritzés els interessos propis als interessos generals”.

La divisió, però, es manté. Totes les fonts consultades mantenen que són favorables al salt nacional de les CUP, però moltes veus dins del col·lectiu consideren que encara no ha arribat el moment de fer-lo.

A mig camí entre el sí i el no hi ha, per exemple, Sant Celoni, que no ha preparat cap ponència alternativa ni cap esmena però que té, entre els seus membres, una majoria que pensa que és prematur presentar-se als comicis catalans.

Vilafranca avisa dels perills de l'operació
I amb una posició més definida hi ha el sector de Vilafranca del Penedès, que, juntament amb Vilanova i la Geltrú, Reus, Valls, Berga, Sallent, Sant Pere de Ribes i Capellades presenta una ponència pròpia per rebutjar la idea de concórrer a les eleccions del 2010. "Ha de quedar clar que som favorables a fer el salt el dia que sigui adequat, però encara no estem preparats", al·lega Xavier Navarro, regidor portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Vilafranca.

"Tenim gent només en una seixantena de pobles, i a Catalunya hi ha gairebé mil municipis. Com mobilitzarem tot el país? Com ho farem per fer campanya i encartellar? Nosaltres no podem anar a cop de talonari", afegeix.

Per Navarro, és evident que "seria perillós políticament i econòmica, tenint en compte que el 2011 tornem a tenir municipals" pretendre fer aquest salt "prematur". "El que passa és que hi ha interessos externs a la CUP perquè ens presentem, gent que té pressa perquè el tripartit no torni a sumar, però els que treballem dia a dia sabem que no estem preparats per afrontar aquest repte", sentencia.

Al sector de Vilafranca hi ha agrupacions locals que, entre totes, tenen 14 regidors, la meitat dels 28 que té la CUP al Principat. Els promotors de la ponència alternativa es fan valdre. "S'ha de tenir en compte que Vilafranca té 33 militants i Vilanova 25. Contrasta amb Montesquiu, on n'hi ha 6, o Viladamat, on n'hi ha 4. Als llocs on hi ha regidors hi ha més militants", puntualitza Quim Arrufat, de Vilanova.

Tots els sectors creuen que el resultat de l'assemblea és una incògnita. La resposta, diumenge al migdia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.