Política

Gates renya ZP per haver retallat la despesa en ajuda al desenvolupament

El govern espanyol ha decidit estalviar-se 600 milions euros en cooperació internacional

El multimilionari i filantrop Bill Gates ha afirmat que no està a Barcelona per vendre "software" però sí per demanar al govern espanyol que torni a "agafar el tren de l'ajuda" als països en vies de desenvolupament després de la retallada pressupostària de 600 milions d'euros a causa de la crisi.

Gates s'ha mostrat "decebut" per la mesura adoptada pel govern espanyol i, a la vegada, "confiat" que aquesta retallada sigui "un parèntesi breu", si bé ha puntualitzat que des del 2004 i fins al 2009 Espanya va tenir un comportament "modèlic". La petició no s'ha dirigit només als governs. Gates també ha llançat un missatge d'implicació a "les persones més riques", laboratoris i empreses.

Dedicat gairebé completament a la Fundació, Gates ha insistit que "els nivells d'ajuda han de seguir existint malgrat la crisi" i ha admès que li agradaria que l'objectiu del 0,7 per cent creixés els anys vinents. "No és suficient", ha insistit. En aquest sentit, ha posat com a exemple a Noruega i a Suècia, que "podran arribar a l'1% del seu PIB" en ajudes, al Regne Unit "que està marcant un exemple molt positiu", i a Corea del Sud "que fa quatre anys era receptor d'ajuda i ara contribueix amb un 0,5%".

El copresident de la Fundació Bill i Melinda Gates i fundador de Microsoft ha ofert aquest matí una roda de premsa a la seu de CosmoCaixa, on ha ratificat el seu compromís amb la salut global i el desenvolupament dels països pobres a través de l'Institut de Salut Global (ISGlobal), constituït fa una setmana a Barcelona. Convençut que una millor salut repercuteix en el desenvolupament dels pobles més desafavorits, Gates ha recordat experiències pròpies a l'Índia i Nigèria de les quals ha destacat que l'ús de les vacunes ha trencat cercles de malaltia i pobresa.

ISGlobal és una iniciativa promoguda pel govern espanyol, la Generalitat, la Fundació La Caixa, la Universitat de Barcelona, l'Hospital Clínic, l'Institut Carlos Slim de Mèxic, la Nelson Mandela Children's Fund i la Fundació Bill i Melinda Gates.

A l'acte ha estat acompanyat de la Infanta Cristina, presidenta d'ISGlobal i directora de l'àrea internacional de la Fundació La Caixa, del seu director, Pedro Alonso, i de la consellera de Salut, Marina Geli.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Es constitueix el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera