Política

Gates renya ZP per haver retallat la despesa en ajuda al desenvolupament

El govern espanyol ha decidit estalviar-se 600 milions euros en cooperació internacional

El multimilionari i filantrop Bill Gates ha afirmat que no està a Barcelona per vendre "software" però sí per demanar al govern espanyol que torni a "agafar el tren de l'ajuda" als països en vies de desenvolupament després de la retallada pressupostària de 600 milions d'euros a causa de la crisi.

Gates s'ha mostrat "decebut" per la mesura adoptada pel govern espanyol i, a la vegada, "confiat" que aquesta retallada sigui "un parèntesi breu", si bé ha puntualitzat que des del 2004 i fins al 2009 Espanya va tenir un comportament "modèlic". La petició no s'ha dirigit només als governs. Gates també ha llançat un missatge d'implicació a "les persones més riques", laboratoris i empreses.

Dedicat gairebé completament a la Fundació, Gates ha insistit que "els nivells d'ajuda han de seguir existint malgrat la crisi" i ha admès que li agradaria que l'objectiu del 0,7 per cent creixés els anys vinents. "No és suficient", ha insistit. En aquest sentit, ha posat com a exemple a Noruega i a Suècia, que "podran arribar a l'1% del seu PIB" en ajudes, al Regne Unit "que està marcant un exemple molt positiu", i a Corea del Sud "que fa quatre anys era receptor d'ajuda i ara contribueix amb un 0,5%".

El copresident de la Fundació Bill i Melinda Gates i fundador de Microsoft ha ofert aquest matí una roda de premsa a la seu de CosmoCaixa, on ha ratificat el seu compromís amb la salut global i el desenvolupament dels països pobres a través de l'Institut de Salut Global (ISGlobal), constituït fa una setmana a Barcelona. Convençut que una millor salut repercuteix en el desenvolupament dels pobles més desafavorits, Gates ha recordat experiències pròpies a l'Índia i Nigèria de les quals ha destacat que l'ús de les vacunes ha trencat cercles de malaltia i pobresa.

ISGlobal és una iniciativa promoguda pel govern espanyol, la Generalitat, la Fundació La Caixa, la Universitat de Barcelona, l'Hospital Clínic, l'Institut Carlos Slim de Mèxic, la Nelson Mandela Children's Fund i la Fundació Bill i Melinda Gates.

A l'acte ha estat acompanyat de la Infanta Cristina, presidenta d'ISGlobal i directora de l'àrea internacional de la Fundació La Caixa, del seu director, Pedro Alonso, i de la consellera de Salut, Marina Geli.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.