Política

El PP exhibeix l'"èxit" de la manifestació com a mostra que la llei de l'avortament no respon a cap necessitat social

Unió s'oposarà a la reforma, Convergència deixa llibertat de vot als seus diputats i ERC i ICV demanen als socialistes que no cedeixin

El Partit Popular ha esgrimit aquest dilluns davant el PSOE l'èxit de la manifestació de dissabte contra la reforma de la llei de l'avortament que planteja el govern espanyol i ha reforçat les seves exigències de retirada del projecte de llei de salut sexual i reproductiva, i de la interrupció voluntària de l'embaràs. La resta de formacions del Parlament espanyol, mentrestant, concreten la seva posició política.

La vicesecretària d'organizació del PP, Ana Mato, ha reclamat aquest dilluns al president Zapatero que no faci el sord al "clam" de la ciutadania contra la nova llei d'avortament. Mato ha afirmat que la reforma de la llei "no respon a cap necessitat social" i que l'avortament "no és un dret, és una tragèdia".

La responsable d'organització del PP ha destacat des de Barcelona el gran èxit de la concentració de dissabte a Madrid. Ana Mato ha exigit que "Zapatero no faci el sord al carrer" i sigui sensible a la societat espanyola que va "per un camí diferent" al seu.

La ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, en canvi, ha relativitzat el ressò de la manifestació i ha situat la protesta contra el projecte de llei de l'avortament en un context d'oposició a la política del govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Jiménez ha manifestat la seva convicció que a la manifestació hi van anar persones contràries a l'avortament, d'altres que estan contra la reforma de la llei i moltes altres que es manifestaven contra la política de Zapatero.

La ministra de Sanitat ha reiterat la sorpresa que li causa l'oposició actual a la reforma de la llei. "Em sembla que és un debat que no té sentit avui, 25 anys després de la despenalització de l'avortament", ha dit la ministra, una normativa que, a parer seu, "no ha estat posada en qüestió per ningú, ni pels governs del PP". Jiménez ha subratllat, a més, que la llei és "pràcticamente idèntica" al marc legal de la majoria de països de l'entorn de l'Estat espanyol i que pretén donar més seguretat jurídica als professionals i més garantíes per a les dones que "es veuen obligades a interrómpre el seu embaràs".

Voluntat de consens
El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, per la seva banda, admetia aquest dilluns que el govern central "està obert al diàleg" amb els diversos grups parlamentaris amb l'objectiu que la llei sigui aprovada amb el màxim consens possible. En concret, Caamaño deixava en suspens la possibilitat de reconsiderar que les noies d'entre els 16 i els 18 anys puguin avortar sense el consentiment patern per veure "quines són les propostes de diàleg" i les "solucions que troben" la resta de grups parlamentaris.

Oposició d'Unió i llibertat de vot a Convergència
Unió Els quatre diputats d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) del grup de CiU al Congrés de Diputats presentaran aquest dimarts una esmena a la totalitat a la reforma de la llei de l'avortament, segons ha anunciat el secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí. L'esmena anirà signada pel president d'UDC i portaveu del grup de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, i pels diputats Josep Sánchez Llibre, Concepció Tarruella i Montserrat Surroca. Convergència Democràtica, en canvi, atorga llibertat de vot als seus sis parlamentaris. L'esmena dels diputats d'Unió se suma a la d'UPN i la que ja ha presentat aquest dilluns el PP.

Esquerra Republicana ha manifestat aquest dilluns el seu "respecte" pel dret de totes les organitzacions i tots els ciutadans a manifestar-se, però el seu secretari general i portaveu al Congrés, Joan Ridao, ha mostrat la seva preocupació per la possibilitat que el govern del PSOE "cedeixi" davant "les pressions de la dreta", recordant que en el passat els socialistes ja van fer "marxa enrere". Ridao ha instat el PSOE a "no retrocedir" i a "no moure's ni un mil·límetre" respecte als criteris bàsics que figuren en l'articulat de la llei.

Des d'ICV-IU, el seu portaveu Joan Herrera també ha reclamat al PSOE que "no li tremolin les cames" a l'hora de legislar sobre aquest tema després de la manifestació de dissabte a Madrid. "Volem que l'avortament estigui fora del Codi Penal, que es garanteixi el dret a decidir de les dones" i que la legislació espanyola s'equipari en aquest sentit amb l'europea.

D'altra banda, els diputats de CiU, el PNB i Coalició Canària han estat bombardejats aquest dilluns per una allau de correus electrònics, uns cinc mil, que els insten a oposar-se a la reforma de la llei de l'avortament. La iniciativa ha estat impulsada per la plataforma Hazteoir.org.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Finlàndia

Rastrejaran els mòbils per evitar entrades massives de migrants

Barcelona
Estat espanyol

Peinado apunta que del “silenci” de Sánchez se’n poden treure “conclusions”

Barcelona

El Suprem veneçolà declara la victòria electoral de Maduro enmig de les acusacions de frau

Barcelona
Política

L’alcalde de Banyeres es desdiu i ara diu que no dimiteix

Banyeres del Penedès
àsia

Xocs entre policia i manifestants en una protesta antigovernamental a Indonèsia

barcelona
Política

Xavier Amor deixa l’alcaldia de Pineda per anar a la Generalitat

Barcelona
Política

La direcció d’ERC demana un informe jurídic sobre l’avançament del congrés

barcelona
política

Un manifest insta a moure’s contra l’emergència lingüística als Països Catalans

prada
administracions

Els Mossos d’Esquadra incorporen 850 nous agents

barcelona