Política

L’actuació de la israeliana Noa per la Diada indigna la Plataforma Aturem la Guerra

L’acusen d’adreçar-se als palestins i animar l’exèrcit d’Israel a acabar amb el “càncer” de Hamas a Gaza

El govern de la Generalitat volia passar pàgina del conflicte diplomàtic que va tenir amb l’Estat d’Israel el passat mes de gener –personificat en l’ambaixador Raphael Schutz, després que el conseller d’Interior i president d’ICV, Joan Saura, participés en una manifestació pro Palestina a Barcelona comparant-la amb les marxes contra ETA–, convidant a l’acte institucional de la Diada la cantant israeliana Noa a interpretar El cant dels ocells, acompanyada de l’Orquestra Àrab de Barcelona, formada, d’altra banda, per músics marroquins. Però les passions que desperta a Catalunya el conflicte entre Israel i Palestina es tornen a fer paleses i la Plataforma Aturem la Guerra s’ha indignat per la invitació d’Achinoam Nini, Noa de nom artístic a Europa.

La plataforma enviarà avui mateix una carta al president de la Generalitat, José Montilla, i al president del Parlament, Ernest Benach, mostrant el seu desacord amb la decisió de convidar Noa. El motiu? L’entitat acusa la cantant d’haver publicat una carta oberta als palestins en ple bombardeig de Gaza, el 8 de gener passat, on després d’unes afirmacions de pau i amor deia: “Només puc desitjar per vosaltres que Israel faci la feina que tots sabem que s’ha de fer, i per fi desfer-vos d’aquest càncer, d’aquest virus, d’aquest monstre anomenat fanatisme, que avui es diu Hamas”.

La campanya catalana de solidaritat amb Palestina, dins de la Plataforma Aturem la Guerra, ho va considerar aleshores un suport implícit a la matança de 1.300 persones a Gaza, de les quals 400 eren nens, i un rebuig a la sobirania dels palestins per triar els seus representants.

Abans de la seva actuació al Palau de la Música a la primavera, la Plataforma va demanar a Noa que condemnés la “matança” de Gaza, i en una de les respostes, la cantant, segons la Plataforma, deia que era “propaganda” acusar Israel de matar 1.300 persones. Aleshores la Plataforma va convocar una acció pacífica davant del Palau de la Música, després d’escriure-li per última vegada el 24 de febrer una carta en què l’entitat acabava amb un missatge clar: “Si realment canvies d’opinió, estarem encantats de reprendre el contacte. Fins llavors, estarem a l’altre costat del mur, al costat del poble palestí”.

El mateix dia que es va fer públic que Noa actuarà per la Diada, el compte d’Aturem la Guerra al Facebook va recordar l’afer i van començar els missatges proposant un boicot i expressant el temor que apareguin banderes d’Israel durant l’acte al Parc de la Ciutadella.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.