Política

Com es fa la consulta

Prop de 6.500 residents de més de 16 anys empadronats a Arenys de Munt poden exercir el dret de vot. És la primera consulta sobiranista que es fa en un poble de Catalunya. L’exconseller Agustí Bassols presideix la comissió avaluadora que segueix el procés

 "Està d’acord que Catalunya esdevingui un Estat de dret independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea?”. Aquesta és la pregunta que tots els residents empadronats a Arenys de Munt (Maresme), majors de 16 anys (uns 6.500), estan cridats a respondre avui en la polèmica consulta per la independència de Catalunya convocada pel Moviment Arenyenc per a l’Autodeterminació (MAPA), que la tira endavant privadament, tot i que la justícia hagi prohibit que l’Ajuntament hi doni el suport logístic que havia acordat per àmplia majoria del ple municipal. És la primera consulta sobre la independència que es fa en un poble de Catalunya.

Com i qui hi pot votar
Es vota mitjançant vot secret dipositat en una urna i hi ha tres possibles respostes: sí, no i blanc. Poden votar totes les persones empadronades a Arenys de Munt abans de l’1 de juliol de 2009 i que el dia d’avui, 13 de setembre, tinguin 16 anys.

Acreditació del veïnatge
El veïnatge a la localitat es pot acreditar per mitjà del Document Nacional d’Identitat (DNI), el carnet de conduir o el passaport, que han d’estar emesos abans de l’1 de juliol de 2009, així com del simbòlic Carnet de Nacionalitat Catalana. També és vàlid per votar un certificat d’empadronament –anterior a l’1 de juliol passat– emès per l’Ajuntament.

De les 9 h a les 20 h, en 5 taules
La consulta es farà de les 9 h del matí a les 8 del vespre en un local privat cèntric que no es farà públic fins avui mateix, després que la jutgessa del contenciós administratiu número 14 de Barcelona prohibís fer-ho a les dependències municipals previstes. Hi haurà cinc taules que agruparan els electors per cognoms per ordre alfabètic.

Control de vot i fiabilitat
Com que la consulta no pot utilitzar el cens, s’utilitzarà un sistema informàtic per garantir que no es produiran duplicitats de vot. Aquest sistema informàtic registrarà el número d’identificació que apareix al DNI. Com a mesura de seguretat també es farà un registre manual del número d’identificació. Un cop acabat el recompte i oficialitzats els resultats, la comissió organitzadora garanteix la destrucció dels registres informàtics i manuals.

Vot anticipat
Sense ser vot per correu, les persones que no podien ser avui a votar podien fer arribar el seu vot anticipat als organitzadors, amb una fotocòpia del DNI. La papereta es dipositarà dins d’un sobre més gran i s’afegirà avui a l’urna un cop es comprovi que no han accedit personalment a votar.

Publicació del resultat
Un cop fet el recompte es publicarà una acta signada per una comissió avaluadora i es farà públic a la població i els mitjans de comunicació.

Comissió avaluadora
La comissió avaluadora farà les funcions d’una junta electoral prenent com a base les previstes per a la junta electoral central. La integren personalitats que han exercit o exerceixen funcions institucionals destacades en òrgans de govern, parlamentaris, universitaris o judicials, sota la presidència de l’exconseller de Justícia Agustí Bassols (CiU). Té com a vocals el diputat al Parlament Uriel Bertran (ERC); la senadora Montserrat Candini (CiU); l’eurodiputat Oriol Junqueras (ERC); el diputat al Congrés Joan Tardà (ERC), així com l’exvocal del Consell General del Poder Judicial Alfons López Tena; el jutge de pau d’Arenys de Munt, Antoni Maspons; la degana de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB, Elisenda Paluzie, i l’exmembre del Consell Consultiu de la Generalitat Jaume Renyer.

Crear debat
El Moviment Arenyenc per a l’Audoterminació ha creat una comissió ciutadana d’un ampli espectre ideològic i generacional per promoure la participació i la credibilitat de la consulta. Volen obrir un debat sobre la conveniència o no que Catalunya tingui un Estat propi com un signe de normalitat democràtica.

Festa participativa
Els organitzadors han promogut diversos actes musicals i festius i un dinar popular per acompanyar la jornada per animar els arenyencs i els ciutadans que visitin el poble.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid
judicial

Interior ha rebut 21 peticions en un mes per al retorn de multes

barcelona
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona