Política

Pendents d’Arenys

El fet que aculli la primera consulta sobiranista i la reacció virulenta de l’Estat i la justícia situen el municipi al centre del mapa polític. CDC i ERC hi envien delegacions per expressar el seu suport

José Montilla va visitar ahir l’Escala i l’Estartit per patrocinar la Costa Brava, que celebra el 150è aniversari, però ni la imatge del president de la Generalitat a bord del vaixell Marina Princess pot eclipsar la que avui es convertirà en poc menys que la capital política de Catalunya. El fet que es tracti de la primera consulta sobiranista al país i la virulència amb què hi han reaccionat el govern espanyol i la justícia –amb possibles episodis d’espionatge inclosos– han situat Arenys de Munt, un municipi d’uns vuit mil habitants governat per Arenys de Munt 2000, al centre del mapa polític català.

Tant és així que s’hi desplaçaran delegacions de CDC i d’Esquerra per expressar el suport a una consulta que finalment no es farà a les dependències de l’Ajuntament per decisió judicial. El jutge sí que va permetre que cap a les 12.30 h tingui lloc una manifestació de la Falange en contra del referèndum i que ha forçat els cossos de seguretat a extremar les precaucions.

Tot plegat, un seguit de disbarats que han fet del referèndum no vinculant d’Arenys de Munt el tema de la setmana, de la Diada i de la rentrée postestiuenca –amb permís de Montilla i el PSC, que un cop més veuen frustrat l’intent de defugir debats nacionals per centrar els esforços a combatre la crisi. I encara hi ha pendent la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, i la resposta, que podria quedar contaminada pel cas arenyenc, si és que finalment hi ha efecte multiplicador i proliferen els referèndums independentistes als municipis.

Tampoc a CiU no tothom veu bé la magnitud que ha agafat la consulta. A Unió mateix alguns dirigents han expressat malestar pel fet que l’exconseller Agustí Bassols hi participi activament. Convergència, però, hi enviarà una delegació encapçalada per Montserrat Candini, Àngel Colom i Joan Morell. Per part d’Esquerra, el mateix president de la formació, Joan Puigcercós, participarà en un dinar popular. Iniciativa no hi enviarà ningú, encara que també ha donat suport a la consulta. Però, tal com va passar durant les manifestacions independentistes de la Diada, és la societat civil qui protagonitza els actes de suport.

Ahir mateix, 22 personalitats van assistir a l’últim acte abans de la consulta. I una trentena d’advocats catalans van subscriure un manifest de suport en què adverteixen del “greu precedent” que suposa la “ingerència judicial” en el dret a la llibertat d’expressió i del fet que no s’ha donat a tothom el mateix tracte en permetre la
manifestació ultra.

Des de les nou del matí i fins a les vuit del vespre, uns 6.500 arenyencs de més de 16 anys estan cridats a les urnes per respondre sí o no a la pregunta "Està d’acord que Catalunya esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea?". L’avís d’aldarulls –els manifestants de la Falange arribaran en autocars previstos per a l’ocasió– manté el poble en alerta i els organitzadors han decidit no revelar el lloc en què s’haurà d’anar a votar fins aquest matí mateix.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona