Política

El Tribunal Suprem ratifica les condemnes pel cas Treball

Rebutja el recurs presentat per l'exsecretari general del departament que va encarregar informes inútils i per l'empresari que els va fer i cobrar, tots dos condemnats a penes de presó en el cas en què l'exconseller Farreres va resultar absolt

El Tribunal Suprem ha rebutjat, en una sentència feta públia aquest divendres, el recurs de cassació presentat per l'exsecretari general del departament de Treball, Josep Maria Servitje, i l'empresari Víctor Manuel Lorenzo Acuña contra la sentència del cas Treball. L'Audiència de Barcelona va condemnar Servitje a quatre anys i mig de presó per prevaricació i malversació i a dos anys i tres mesos a Lorenzo Acuña, pels mateixos delictes. El tribunal rebutja les al·legacions dels condemnats. A més a més, el TS qualifica de tova la condemna, ja que la pena imposada a Servitje "ni tan sols arriba a la que correspondria només per malversació com a delicte continuat".

La sentència de la secció 10 de l'Audiència de Barcelona va considerar que entre els anys 1994 i 1995, quan Servitje estava al departament de Treball, van autoritzar el pagament de vuit estudis fets per les empreses Socesca i Gestumer, gestionades per Lorenzo Acuña, excunyat del diputat d'UDC al Congrés, Josep Sànchez Llibre. Servitje es va encarregar de la confecció dels expedients d'aquests informes plagiats i la seva tramitació sense coneixement dels serveis administratius del departament de Treball. Dels vuit informes aportats per les empres d'Acuña, quatre no tenien "contingut real" i altres eren "còpies de publicacions existents al mercat i en les biblioteques jurídiques", segons el tribunal.

Quatre dels estudis van ser encarregats per Servitje a Acuña via expedients de subvenció i la resta per adjudicació. En cap d'aquests estudis constava l'autor, ni notes a peu de pàgina, ni bibliografia, i fins i tot, alguns contenien referències a normativa laboral ja derogada o incorrecta. Els magistrats destaquen que cap d'aquests estudis va tenir utilitat per al departament de Treball.

Aquests estudis tenien un cost de 7.680.000 pessetes, uns 46.157 euros, i suposadament van ser plagiats d'altres llibres i documents. Tot i que els responsables del departament van signar les autoritzacions d'encàrrec i pagament, el tribunal destaca que només Servitje sabia d'aquestes irregularitats i per això l'havien condemnat per prevaricació i malversació de diner públic, igual que Acuña.

El tribunal també destaca que no queda acreditat que Ignasi Farreres, exconseller de Treball, participés o tingués coneixement de l'acord entre els dos condemnats. En aquest sentit, els magistrats del tribunal barceloní destacaven que l'exconseller va signar les resolucions que aprovaven cinc dels informes però que ho va fer "sense saber" que eren inútils o plagiats.

La sentència destaca que quan l'exconseller va signar les ordres, tal com ell va reconèixer, no era conscient de la "injustícia i arbitrarietat" de les resolucions. El tribunal també destaca la "plena confiança" del conseller en el seu secretari general i per això va delegar en ell la forma de pagament per subvenció del Fons Social Europeu d'alguns dels estudis i la contractació. A més, no queda acreditat que Farreres llegís els informes i que tampoc tingués l'obligació de fer-ho.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per barrar el pas a la ultradreta

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Constitueixen el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona