Política

ERC proposa reformar el TC perquè no pugui pronunciar-se sobre els Estatuts

La proposta no tindria efectes retroactius i per tant no afectaria els actuals recursos contra el text estatutari

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha presentat aquest divendres una proposició de llei al Congrés de Diputats per modificar la llei orgànica del Tribunal Constitucional (TC) i impedir que en un futur l'alt tribunal pugui pronunciar-se sobre Estatuts d'Autonomia com el català. La proposta, però, no tindria efectes retroactius i per tant no afectaria els actuals recursos contra el text estatutari.

La proposta dels republicans també reclama que els membres del tribunal en funcions siguin cessats al cap de sis mesos si els seus substituts no són designats, o impedir que es pugui recusar un magistrat per la publicació d'estudis de caràcter acadèmic, com el cas del magistrat Pablo Pérez Tremps.

Els dirigents republicans Joan Puigcercós, Joan Ridao, Anna Simó i Marina Llansana s'han reunit aquest divendres amb juristes del partit per avaluar aquesta proposta, que reforma alguns dels punts de la llei del TC que han afectat el pas de l'Estatut per l'alt tribunal, com ara les recusacions a magistrats, el vot de qualitat de la presidenta o el fet que no hi hagi encara acord entre el PSOE i el PP per renovar l'alt tribunal.

Ridao ha insistit en el "dèficit de legitimitat" de l'actual Tribunal Constitucional, que veu com un "òrgan caducat", amb un terç de magistrats que haurien d'haver cessat en les seves funcions, i "polititzat", ja que ha estat un "escenari de batalles en camp obert" entre socialistes i populars. Això ha fet, segons Ridao, que sigui "un tribunal clarament deslegitimat i degradat".

A més, Ridao ha afegit que la naturalesa del TC i el fet que l'Estatut hagi estat aprovat per tres cambres legislatives i un referèndum faria que, en cas que hi hagués una sentència adversa, "es podria produir un xoc de legitimitats". De fet, ha assegurat que una retallada de l'Estatut seria "l'escàndol més majúscul de la democràcia espanyola des de la Transició política", 23-F a banda.

Els republicans consideren que el tribunal necessita una "modificació en profunditat" i ha decidit entrar aquesta iniciativa al registre del Congrés de Diputats per generar el debat. Ridao ha assegurat que la seva voluntat és que la iniciativa tiri endavant i que està "disposat a negociar". De fet, ha recordat al PSOE, al qual veu sotmès a un "xantatge" del PP en aquest tema, que "té l'opció" de tirar endavant la modificació amb els "grups minoritaris".

Un dels punts de la modificació de la llei orgànica que planteja el TC passa per retirar al tribunal la potestat de supervisar la constitucionalitat d'Estatuts com el català, és a dir, Estatuts aprovats pel procediment previst a l'article 151 de la Constitució. Ridao ha matisat que aquest fet no seria retroactiu i que no afectaria al procés iniciat en l'actualitat, tot i que ha afegit que si s'aprovés hi hauria un problema transitori que s'hauria d'analitzar.

ERC considera que la Constitució formula de manera oberta que els Estatuts són un complement indispensable de la carta magna per a l'organització territorial de l'Estat i que és la LOTC la que assenyala els Estatuts com a objectiu d'impugnació directa. Per això Ridao considera que la garantia de la constitucionalitat dels Estatuts resideix en les Corts espanyoles i que, per tant, no haurien de ser objecte de cap més revisió. A més, ERC remarca que el fet de poder recórrer els Estatuts davant del TC anul·la el caràcter d'última instància decisiva d'un referèndum.

Renovació del TC
En aquests moments, un terç del Tribunal Constitucional, quatre magistrats, estan en funcions a l'espera de ser renovats des del desembre del 2007. Per evitar aquesta situació, Ridao proposa una reforma que passi pel cessament efectiu dels magistrats, un cop exhaurit el seu mandat, al cap d'un màxim de sis mesos si el seu substitut no ha estat designat. A més, també ha proposat que després d'aquests sis mesos els membres en funcions no puguin computar en el quòrum de dos terços necessaris per adoptar acords vàlids.

Evitar un altre cas Pérez Tremps
La proposta que els republicans han portat al Congrés també pretén evitar que en un futur es puguin recusar magistrats, com és el cas que es dóna amb Pablo Pérez Tremps en el debat de l'Estatut. Pérez Tremps no pot participar en el debat del Tribunal sobre el text català per haver fet un informe per a l'Institut d'Estudis Autonòmics.

ERC pretén la supressió del deure d'abstenció o de recusació de magistrats per la redacció d'estudis de caràcter acadèmic amb caràcter previ al nomenament de magistrats. Els republicans consideren que la mateixa naturalesa del TC fa que el formin sobretot professors universitaris i que les recusacions són contràries a la llibertat de càtedra.

El partit també proposa impossibilitar que el president de l'alt tribunal pugui renunciar a l'ús del vot de qualitat, ja que creu que l'exercici d'aquest càrrec inclou "responsabilitats que haurien de ser irrenunciables".

Aeroports per als pressupostos
Ridao ha descartat que l'aprovació d'aquesta reforma sigui una condició més per donar suport als pressupostos generals de l'Estat per al 2010 i ha recordat que els republicans ja han fixat les seves condicions. "Si no hi ha aeroport, no hi ha pressupostos", ha reblat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona