Política

"Segur que acatarem la sentència del TC, si no, ens enviaran la Guàrdia Civil"

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, qüestiona les advertències de Zapatero sobre la sentència de l'Estatut i avança que, encara que s'acati, no "l'acceptarem, ho direm i ens rebel·larem"

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, ho té clar: Catalunya acatarà la sentència que faci el Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut català.

"Segur que l'acatarem, si no, ens enviaran la Guàrdia Civil. Portem 500 anys acatant decisions d'Espanya. Altra cosa és que l'acceptem. No l'acceptarem, ho direm i ens rebel·larem", ha afirmat Pujol en una entrevista a El món a RAC 1.

Una reflexió que es produeix just després que el president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero alertés el PSC que qüestionar el TC és tant com atacar el cor de la democràcia.

I, sobre això, Pujol, replica: "Doncs els hem de dir que el cor d'aquesta criatura pateix una malaltia congènita, perquè dels seus 10 membres, un és mort i no s'ha substituït, l'altre està recusat i 4 més estan fora de termini. I aquest tribunal és el que està discutint un tema que és fonamental per a Catalunya. I això és el que hem de respectar?".

Respecte a la possible reacció davant una sentència contrària, l'expresident no ha estat tan contundent. "No sé què s'haurà de fer. Tinc clar que en el nostre ànim intern no l'hem d'acceptar".

Amb tot, Pujol ha reconegut que la relació de Catalunya amb la resta de l'Estat espanyol viu un dels seus pitjors moments des dels anys 80. "Tot i que va haver-hi un moment que semblava que ens enteníem, ara ens tornem a trobar amb reaccions molt negatives per part d'Espanya d'una realitat diferencial com la de Catalunya", ha explicat.

Ara bé, segons ha dit, "des de fa 500 anys que hi ha una voluntat de la força dominant d'Espanya d'anar esborrant tot allò que no formi part del nucli dur de la seva unitat".

Casos de corrupció arreu del món
Pel que fa a la seva opinió respecte al cas Pretòria o el del Palau de la Música Catalana, Pujol ha detallat tota una sèrie de casos similars a França, Alemanya, Regne Unit, Estats Units i Israel, per acabar sentenciant que la corrupció "forma part de la naturalesa humana" i que cap d'aquests països "ha perdut la fe ni l'orgull en ells mateixos".

Al seu entendre, a Catalunya "hi ha una moral de vida". "Hi ha gent que ha fet les coses mal fetes, sí! Analitzem-ho amb una certa tranquil·litat d'esperit. Ho hem d'esmenar però sense perdre la confiança en nosaltres mateixos", ha argumentat.

Finalment, l'expresident del govern ha considerat que l'elecció de Johan Cruyff com a seleccionador de futbol de Catalunya "servirà perquè quan la selecció catalana  jugui un partit hi hagi ressò mediàtic mundial. I això està bé".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.