Política

El 'Financial Times' rebaixa el to de les crítiques contra la política econòmica de Zapatero

El mateix autor que es va burlar de la ministra Salgado torna a fer un article per parlar de "l'Espanya paranoica"

El diari econòmic Financial Times ha rebaixat aquest dimecres el to crític cap a la política econòmica de l'Estat espanyol. En l'editorial el rotatiu assegura que "Espanya és molt diferent de Grècia" i considera que el seu programa per reduir el dèficit al 3% del PIB el 2013 és "un pla seriós", tot i que recorda que el país ha d'aconseguir aquest cop "un creixement sostenible" i solucionar els seus problemes de mercat laboral.

En l'editorial, publicat dos dies després que la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, i el secretari d'Estat d'Economia, José Manuel Campa, viatgessin a Londres per tractar de convèncer els mercats, analistes i mitjans de comunicació de la solvència i la credibilitat d'Espanya, el rotatiu destaca que "la desocupació crònica en el rígid mercat laboral espanyol és un problema més gran que els alts dèficits" estatals.

A més, apunta que, malgrat el gran increment del dèficit públic el 2009, fins a l'11,4% del PIB des del 4,1% del 2008, la situació d'Espanya no és comparable a la de Grècia i és més pròxima a la del Regne Unit. "Els dos països van entrar en crisi amb un nivell de deute públic pròxim al 40% del PIB. En canvi, l'Estat espanyol estava més ben preparat, el seu govern sàviament va aconseguir un superàvit durant el boom econòmic i ha mantingut els bancs en un equilibri molt més sòlid", explica.

Amb tot, remarca que el fort creixement d'Espanya, impulsat pel boom del mercat immobiliari, "mai va ser sostenible i se n'ha anat per sempre". També explica que la demanda privada s'ha desplomat i que la pèrdua d'ocupació és "terrible". Per això considera que la despesa deficitària "poques vegades estarà més justificada que ara".

Salgado sobreactua

També assegura que la ministra Salgado "ha establert un pla radical per retallar el dèficit destinat a tranquil·litzar els mercats sobre el compromís del govern amb solidesa fiscal. Però remarca que serviria millor el seu país si no sobreactués", remarca.

El rotatiu també es pregunta si les retallades tan importants que està fent el govern espanyol són políticament realistes i qüestiona que, encara que les tiri endavant, pugui aguantar "la inevitable lluita política".

A més, critica que en el pressupost del 2010 es retalli la despesa un 1,7% del PIB "en una economia encara en recessió". "Retallar tant i tan aviat posa en perill les ja optimistes previsions de creixement en què es basa aquest pla" de Zapatero, puntualitza.

"L'Espanya paranoica"
Tot i la rebaixa del to crític amb Espanya de l'editorial, alguns dels seus articulistes continuen atiant el foc de la polèmica generada per la visita de Salgado a Londres. El columnista James MacIntosh torna aquest dimecres a criticar la política econòmica del govern espanyol en un article titulat España paranoica, tot i que en aquesta ocasió se centra més a atacar els diaris espanyols.

MacIntosh fa referència a un article de Izabella Kaminska publicat dilluns en un prestigiós blog del diari, en què titllava de "paranoic" el ministre de Foment, José Blanco, per haver acusat els especuladors financers de crear un complot contra l'euro i el mercat espanyol. L'articulista recull els atacs que la seva companya Kaminska ha rebut de rotatius espanyols com El Mundo, l'Abc i Expansión.

El columnista econòmic critica que els diaris espanyols se centrin a atacar la premsa internacional i no a explicar als seus lectors els problemes de la crisi i les solucions econòmiques que calen per sortir d'aquesta situació. I conclou que potser aquesta indignació pot ajudar a explicar per què el govern d'Espanya (i potser també el de Portugal) es mostren tan susceptibles quan se'ls compara amb Grècia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.