Política

El govern català veu insuficient la xifra si el repartiment per a Catalunya no canvia

Economia avisa que s’ha d’anar a la negociació amb voluntat de flexibilitzar les posicions. Múrcia retreu a Zapatero que supediti els recursos al parer de Catalunya

El govern evita comentar xifres públicament fins que no hi hagi acord o una nova proposta formal. En privat, però, no amaga que troba insuficient la xifra de 9.000 milions de recursos addicionals que l’Estat està disposat a injectar al sistema per fer front a necessitats de les comunitats si es manté el repartiment rebutjat al març que atorgava a Catalunya 2.000 milions per al tercer any. Des de la conselleria d’Economia es recorda que la xifra dels 9.000 milions no és nova i ja va aparèixer en la taula de la negociació per al tercer any, i que la vicepresidenta tercera de l’executiu espanyol, Elena Salgado, no va concretar ahir com es fa la distribució. La seva preocupació ara radica, precisament, en les xifres que tocarien a Catalunya.

Amb el mateix repartiment de fa uns mesos, no es firmaria una entesa. Caldria veure, però, si la ministra en té pensat un altre. L’executiu és conscient de les dificultats financeres actuals, però l’avisa que s’ha d’anar a la negociació amb voluntat de flexibilitzar posicions. El cas contrari, s’acaba convertint en imposicions.
Un dels socis del tripartit, ERC, tampoc troba canvis apreciables respecte a anteriors propostes. Si segueix així, avisen que la Generalitat s’haurà de plantar. El secretari general dels republicans, Joan Ridao, considera que dels 5.400 milions plantejats per Solbes als 9.000 milions d’ara “s’està molt lluny” de poder complir l’Estatut. Si s’arriba al 15-J sense acord adverteix a Zapatero que llavors sabrà amb quina força compta per tenir estabilitat parlamentària.

Humiliació
L’oposició va carregar en tromba contra l’actitud de l’executiu central. El diputat de CiU Francesc Homs va qualificar la xifra d’una “humiliació” per a la Generalitat perquè suposaria, segons ell, que a Catalunya li correspondrien 1.800 milions. Homs va destacar que no compleix l’Estatut i no és ni tan sols la meitat del dèficit reconegut pel conseller Castells als pressupostos catalans del 2008. Per a ell, la xifra dels 9.000 milions suposa la constatació que no hi ha hagut cap mena de negociació els últims mesos. Dit això, va instar el PSC a retirar el suport a Zapatero fins que compleixi amb el finançament. Per la seva banda, el PP català va titllar de “burla en tota regla a un nivell espectacular” que el govern espanyol estigui treballant sobre la xifra de 9.000 milions.

Des del govern de Múrcia, en canvi, s’acusa l’executiu espanyol d’estar “supeditant” els recursos que han de rebre totes les comunitats amb el nou finançament al vistiplau del govern català a la proposta. La portaveu de l’executiu murcià, María Pedro Reverte, troba “intolerable” la posició de Zapatero amb l’actual escenari de crisi. 


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona