Política

Ban Ki-moon dubta de la credibilitat de les investigacions sobre la invasió de la franja de Gaza

El secretari general de les Nacions Unides insisteix que s'investigui l'actuació d'israelians i palestins sota l'amenaça de traslladar el cas al Tribunal Penal Internacional a l'Haia

El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, ha mostrat dubtes sobre la credibilitat de les proves israelianes i palestines en resposta a l'informe que acusa l'exèrcit israelià i Hamàs d'haver comès crims de guerra durant l'ofensiva israeliana a la franja de Gaza ara fa un any. Crims de guerra que ambdós neguen. En una carta enviada als membres de l'Assamblea General de l'ONU, Ban Ki-moon insta palestins i israelians a investigar l'actuació de les seves forces sota l'amenaça de traslladar el cas al Tribunal Penal Internacional a l'Haia.

Al missatge, el màxim responsable de l'organisme reconeix que tant Israel com l'Autoritat Palestina estan duent a terme investigacions sobre l'actuació de les seves respectives forces, tal com va sol·licitar la resolució aprovada per l'Assemblea General de l'ONU al novembre, però assenyala que moltes no han arribat fins al final, de manera que no es pot determinar si les indagacions realitzades són "independents i creïbles".

Més de 1.400 palestins i 13 israelians van morir en l'operació israeliana Plom Fos contra Gaza entre 2008 i 2009 en què, segons el govern israelià, es pretenia respondre al llançament de coets palestins enviats des de la franja a ciutats israelianes. La resolució de les Nacions Unides, un informe redactat pel jurista sud-africà Richard Goldtone, afirmava que tant israelians com palestins van cometre crims de guerra però es va centrar principalment en els d'Israel. Tant Israel com Hamàs han rebutjat la idea de ser responsables de crims de guerra.

Al seu informe, Israel ha admès per primera vegada que militars israelians van disparar fòsfor blanc en zones poblades de la capital del territori palestí i, tot i que el fòsfor blanc no està prohibit, existeixen normes internacionals que exigeixen prendre totes les precaucions possibles per protegir els civils. El govern assegura també que ha analitzat 150 incidents, dels quals 36 han passat a ser objecte d'investigacions criminals, encara que fins ara només un soldat israelià ha estat castigat per robar una targeta de crèdit a un palestí, mentre que un general i un coronel han estat sotmesos a "accions disciplinàries" per disparar projectils d'artilleria contra una instal·lació de l'ONU a Gaza.

L'Autoritat Nacional Palestina, per part seva, ha explicat en la seva documentació que el president palestí, Mahmud Abbas, ha encomanat a una comissió de cinc reconeguts jutges i juristes la investigació dels crims que haurien pogut cometre els milicians palestins durant el conflicte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona