Política

ERC veu el rei espantat i CiU, aferrat a la Constitució convertida en "una paret"

Puigcercós creu que el discurs de Nadal de Joan Carles I avisa el PSOE i el PP que "el temps s'acaba" per a l'encaix de Catalunya a Espanya. Duran i Lleida coincideix a llegir el missatge com un advertiment als dos partits espanyols. Artur Mas només estaria d'acord amb el monarca si "els diferents pobles de l'Estat" tinguessin cabuda a la Constitució

Consciència o orelles sordes a la Zarzuela? El missatge de Nadal del rei espanyol no ha aclarit la posició de Joan Carles I respecte dels problemes d'encaixe entre Catalunya i Espanya. Almenys és el que es desprèn de la interpretació que n'han fet els líders i candidats a la presidència de la Generalitat dels dos partits que aspiren a disputar-se la majoria de vots catalanistes.

Per Joan Puigcercós, les paraules de Joan Carles de Borbó en referència a la Constitució i al TC, són un advertiment al PP i al PSOE i mostren que la Casa del Rei és "conscient" del moment polític de Catalunya, informa l'agència Efe. Per Artur Mas, en canvi, el discurs reial va demostrar, una vegada més, que la Constitució espanyola "s'està interpretant més com una paret" que com un marc de convivència, segons paraules recollides per Europa Press.

Els dos líders han respost així a les preguntes sobre el discurs del rei que els han fet els periodistes que els esperaven en l'acte d'homenatge a Francesc Macià al cementiri de Montjuïc, on cada any per Nadal es commemora la mort del primer president de la Generalitat restaurada.

Per Puigcercós, el rei, que ahir va demanar sumar voluntats en els grans temes d'Estat, en realitat avisava el PP i el PSOE que l'Estatut de Catalunya és "l'última oportunitat" per a l'encaix a Espanya. Per això, el republicà està convençut que Joan Carles I és "conscient" que "el temps s'acaba". "Catalunya va estendre la mà [a Espanya] amb l'Estatut", i després de tres anys pendents de la sentència del TC i amb indicis que el text serà retallat tot i haver estat referendat pel poble, "cada dia hi ha més catalans que veuen la independència com a única fórmula per desenvolupar la nostra economia i la nostra cultura", ha sentenciat el president d'ERC.

Pel president de CiU,  només es "podria estar d'acord" amb el missatge de Joan Carles I si en la Constitució hi tinguessin cabuda "els diferents pobles de l'Estat espanyol" i les aspiracions d'autogovern de Catalunya.

El secretari general de CiU, president d'UDC i portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha valorat també pel seu compte el discurs reial. En un comunicat, Duran s'acosta a la idea de Puigcercós, ja que creu que les referències de Joan Carles I a la independència de les institucions i el respecte que se'ls deu van adreçades al PP i al PSOE, ja que són els dos partits que "es barallen pel poder deixant al marge les institucions i desgastant-les".

Per això, el líder democristià manifesta que el respecte pel TC que va demanar el rei "exigeix que els seus membres compleixin els seus mandants i que no s'hi allarguin". I afegeix que que "han estat el PP i el PSOE els que no han estat capaços de complir amb la Constitució i renovar" els membres del tribunal.

Pel que fa a l'Estatut, Duran espera que "s'emmarqui en la reflexió del rei en què assenyala que la Constitució garanteix un ampli ventall de drets i llibertats i fonamenta una avançada articulació de la nostra rica diversitat territorial".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.