Política

Arenys de Munt avisa que si es prohibeix la consulta hi haurà una "reacció en cadena"

La magistrada veu aquesta possibilitat com una "amenaça" i recorda que tothom ha de complir la llei. L'Advocacia de l'Estat es limita a presentar com a prova un recull de premsa sobre la consulta per la independència de Catalunya

L'Ajuntament d'Arenys de Munt ha invocat aquest dilluns davant la jutge el seu dret a defensar políticament la "legítima" convocatòria ciutadana d'un referèndum d'autodeterminació i ha advertit que si es prohibeix la consulta, hi haurà una "reacció en cadena" en altres municipis. 

L'advocat del consistori, l'exconseller d'ICV Salvador Milà, ha defensat la legalitat de l'acord municipal que donava suport al referèndum, després que el jutjat contenciós administratiu número 14 de Barcelona el suspengués arran d'un recurs presentat per l'Advocacia de l'Estat. Ara, caldrà esperar la resolució de la jutge, que es podria conèixer entre dimarts i dimecres.

En el seu al·legat, el lletrat ha assegurat que, independentment de la decisió judicial, la plataforma que promou el referèndum d'Arenys el mantindrà diumenge que ve i que la seva prohibició no farà més que provocar una "reacció en cadena" amb iniciatives similars en altres municipis catalans.

Davant el que ella mateixa ha titllat d'"amenaça", la jutge ha avisat llavors l'advocat que totes les entitats i persones estan obligades a col·laborar per fer complir la llei.

En una intervenció poc habitual en una sala de vistes, que ha justificat per la presència d'"un públic no expert", la magistrada ha afirmat que, malgrat que "la càrrega emocional que té la matèria és vàlida", l'assumpte en competició és "estrictament jurídic".

Milà ha defensat el dret d'autonomia local, d'expressió i de reunió davant la jutge i la llibertat del consistori arenyenc de manifestar expressions reivindicatives, en referència al suport dels grups de CiU, ERC, la CUP i Arenys de Munt 2000 de donar suport a la consulta sobre la independència de Catalunya.

Deute extern
Mentre Arenys de Munt ha presentat com a antecedents la campanya del Deute Extern que es va fer el mateix dia d'unes eleccions, l'Advocacia de l'Estat ha presentat com a prova un exhastiu recull de premsa sobre tot allò que s'ha publicat sobre la consulta.

En aquest sentit, durant l'argumentació jurídica de Milà, la jutge no ha acceptat un comentari sobre unes declaracions publicades del delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, però en canvi sí que ha acceptat el recull de premsa que els advocats de l'Estat han presentat com a prova.

Des d'Arenys de Munt s'ha argumentat que la moció de suport a la consulta sobre la independència -motiu principal de la vista oral celebrada aquest dilluns- va ser una de les moltes altres mocions de suport a altres causes que el grups municipals han aprovat durant els plens. Així, s'ha posat com a exemple mocions aprovades a favor del poble palestí o del poble sahrauí.

L'alcalde d'Arenys i la resta de representants dels grups municipals han sortit satisfets de la vista oral i convençuts que la jutge resoldrà a favor del consistori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona