Política

Rosell insta a millorar el model del Prat per fer-lo competitiu

Foment del Treball considera "absolutament insuficient" la proposta del ministre Blanco per a l'aeroport català. Els empresaris reclamen que la gestió eficient primi per sobre dels "termes polítics"

Els empresaris catalans van continuar ahir trobant pegues al nou model de gestió aeroportuària presentat pel ministre José Blanco i van insistir que haurà de ser negociat a l'alça si es vol convertir l'aeroport del Prat en una infraestructura moderna. Després de la Cambra de Comerç, faltava l'opinió del Grup de les Infraestructures, integrat per la mateixa Cambra, Foment del Treball, el RACC i el Cercle d'Economia.

El president de Foment, Joan Rosell, va anunciar que en els pròxims dies es farà pública la posició del Grup, però ja va avançar que la proposta del ministeri és "absolutament insuficient", tot i que va afegir que és un punt de partida en la mesura que és un projecte de llei que encara tindrà tràmit parlamentari. En tot cas, va mostrar la seva satisfacció pel fet de tenir finalment "un document sobre la taula".

El president de Foment també va voler deixar clar que les administracions catalanes també formen part de l'Estat i que, per aquesta raó, el ministre Blanco no hauria de voler separar tan clarament l'administració espanyola de les administracions catalanes. En la seva opinió, el ministre "es complica la vida" amb percentatges en comptes d'apostar per l'eficiència de gestió.

En termes similars es va expressar el president del Port de Barcelona, Jordi Valls, que també va demanar que es prioritzin criteris de gestió per damunt dels "termes polítics". A parer seu, ni el port ni l'aeroport tenen problemes de capacitat i va considerar que la prioritat és agilitar-ne la gestió i millorar-la. Valls va defensar el model de concessions amb una modalitat mixta de capital públic i privat. Per la seva banda, el director general de negocis i operacions d'Abertis, Josep Martínez Vila, va apostar perquè "les decisions estratègiques que afectin les instal·lacions del Prat es preguin a Barcelona".

En el terreny polític, el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, va tornar a rebutjar la proposta i es va comprometre a negociar-la fins que la part catalana del futur consell d'administració sigui "determinant". A parer seu, les negociacions "van en la bona direcció".

Mentrestant, tant Oriol Pujol (CiU) com Anna Simó (ERC) van criticar l'aproximació que estan mostrant socialistes i populars respecte al model d'aeroport del ministre Blanco, informa Lluís Bou. El portaveu de CiU va demanar la compareixença del conseller Nadal al Parlament perquè expliqui si és cert que mai es va posar sobre la taula la cessió de la majoria de l'aeroport del Prat. I Simó va criticar que la proposta de Blanco sigui "la de sempre i assumible pel PP".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.