Política

La Comissió Electoral afganesa ordena invalidar desenes de milers de vots per a Karzai

Els observadors internacionals i la UE exigeixen una segona volta dels comicis presidencials

L’Afganistan s’encamina, cada cop més, cap a una segona volta de les eleccions presidencials després que ahir una comissió d’investigació sobre les acusacions de frau en els comicis ordenés invalidar desenes de milers de vots per a l’actual president, Hamid Karzai. Els observadors internacionals van exigir de seguida la celebració del segon torn electoral i la UE es va afegir a aquestes peticions.

De moment, encara no s’han fet públics els resultats definitius un cop descomptats els sufragis irregulars, però tot apunta que Karzai no arriba al 50% de vots necessaris per estalviar-se la segona volta contra el seu principal rival, Abdul·lah Abdul·lah. El grup nord-americà Democracy International i el US Institute of Peace afirmen que l’informe de la Comissió de Denúncies Electorals atorga a l’actual president un 48,3% de sufragis, mentre que Abdul·lah n’hauria obtingut entre el 28% i el 31%. Anteriorment, els resultats provisionals havien donat el 54,6% dels vots al cap d’Estat.

Sota la llei afganesa, la Comissió Electoral Independent, nomenada pel govern de Kabul, ha d’acceptar les conclusions de la comissió d’investigació, recomptar els vots i anunciar els resultats definitius. Però, de moment, els partidaris de Karzai no semblen disposats a acatar els resultats i han criticat el procediment per controlar la netedat dels comicis.

El mateix Karzai s’ha afegit a les crítiques a la Comissió Electoral Independent i, fins i tot, ha assegurat que les seves conclusions estan influïdes per interessos de països estrangers.

Tot i les reticències dels partidaris del president a anar a una segona volta, el cert és que, segons la major part d’analistes, en cas que es fes, Karzai s’imposaria amb claredat a Abdul·lah. L’actual mandatari obtindria la major part dels vots de la seva comunitat, els paixtu, que són la majoria a l’Afganistan.

Les eleccions del 20 d’agost passat, marcades per acusacions de frau massiu, han disparat la tensió entre Karzai i els governs occidentals que tenen tropes desplegades a l’Afganistan. Els Estats Units i els seus aliats confiaven que hi hagués un procés electoral prou acceptable a ulls de la comunitat internacional i dels afganesos per poder concentrar-se a guanyar la guerra contra els talibans, però, evidentment, això no ha estat així.

La paràlisi política ha complicat enormement les coses al president nord-americà, Barack Obama, que ara s’està replantejant l’estratègia a l’Afganistan i no sap si enviar-hi un nombre important de tropes addicionals o mantenir els nivells actuals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona