Política

Zapatero considera "raonable" endarrerir la jubilació per pujar les pensions mínimes

El president espanyol diu que el 2010 serà el de la recuperació econòmica

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha defensat aquest dissabte davant del Comitè Federal del PSOE la seva proposta de "prolongació de manera progressiva" de l'edat de jubilació fins als 67 anys amb l'objectiu de garantir el sistema públic de pensions i de "seguir incrementant les pensions mínimes". Zapatero ha assegurat que es dialogarà i es buscarà el consens sobre la iniciativa però, en tot cas, l'ha qualificat de "raonable".

"Hem d'afrontar aquest debat", ha dit el també secretari general del PSOE que ha considerat "necessari" i "positiu" que la idea hagi generat "debat" a la societat. A més, ha incidit que el govern ha emprès aquest camí per "responsabilitat" amb el futur, quan podia haver-se desentès i haver deixat la tasca a qui governi el 2020, 2025 o 2030, i perquè és el PSOE "qui té més estima al sistema públic de pensions".

A més, Zapatero ha aprofitat per avançar que divendres que ve el Consell de Ministres adoptarà mesures per "afrontar la dualitat" entre els contractes fixos i els temporals i l'"excés de precarietat que forma part gairebé estructural del mercat laboral". En concret, ha avançat que les propostes de reforma laboral es concentraran a estimular l'ocupació per als joves i els treballadors amb menys formació i que, en tot cas, no hi haurà "minvament dels drets dels treballadors".

José Luis Rodríguez Zapatero ha advertit  que el seu govern "no consentirà" nous exemples de polítiques populistes que posin els immigrants en una situació "inacceptable". Sense citar explícitament el cas de Vic ni qualsevol altre, el president espanyol i secretari general del PSOE ha assegurat que l'executiu espanyol serà "molt ferm" davant les "temptacions" de "líders i dels projectes polítics que no tenen consistència ni idea clara d'un país". "L'educació i la sanitat han de ser drets per a tots els que estiguin al país", ha sentenciat abans de rebre els aplaudiments dels seus companys de files.

Zapatero ha fet aquestes manifestacions en la seva intervenció davant el Comitè Federal del PSOE i després que el cas de Vic hagi posat al descobert que hi ha ajuntaments com el de Torrejón de Ardoz que ja aplicaven restriccions a l'empadronament dels immigrants des de fa mesos. L'executiu espanyol ha aconseguit aturar l'ajuntament de Vic a través d'un informe de l'Advocat de l'Estat, mentre que Torrejón, governat pel PP, va rebre pressions tan de l'executiu com del propi PP.

Segons Zapatero, "hem lluitat per la democràcia moltes generacions per defensar els drets mínims humans, cívics, de tots els que viuen entre nosaltres, tinguin el color de pell que tinguin i vinguin d'on vinguin", ha sentenciat.

Per això ha demanat la 'màxima fermesa' en la defensa d'una sensibilitat que 'defineix el caràcter d'un país, els valors més profunds, i es projecta sobre tota la manera de ser de la societat, i sobre la manera com ens veuen des de fora'.

El president espanyol, que ha volgut recalcar que "cal controlar i es controla" la immigració irregular, ha afirmat que l'educació i la sanitat "han de ser drets per a tots els que estiguin al país".

Zapatero ha aprofitat la qüestió per criticar la "manca de criteri polític" que, segons ha apuntat, demostra el PP en altres àmbits. En aquesta crisi, ha dit, el PP "està demostrant una incoherència diària en els temes que surten a debat, una temptació al populisme, i sobretot una falta de compromís en les dificultats d'Espanya".

Economia
Les primeres paraules de José Luis Rodríguez Zapatero en el congrés del PSOE han girat al voltant de la crisi. El president del govern espanyol ha reconegut que els propers mesos seran molt complicats però menys que els de 2009 i que la tendència de l'atur és la més difícil d'invertir. Tanmateix, Zapatero ha respirat optimisme en un moment que ha considerat molt difícil i ha afirmat que 2010 serà l'any de la recuperació econòmica.

El president del govern ha demanat confiança a la ciutadania i ha reblat que se sortirà de la crisi com ha passat d'altres vegades i sense retallades de les prestacions socials. També ha defensat la bona salut del sistema financer de l'estat i ha dit que les mesures que ho han permès no han tingut cap repercussió sobre els contribuents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Nord Stream compromet Ucraïna

Berlín
Gemma Panella i Guilana
Cap de l’oposició a La Cellera de Ter (Cellera Acció Municipal- CAM)

“Voldríem tenir espais on participar i ser constructius”

La Cellera de Ter
Pròxim Orient

Almenys vuit ferits per bombardejos israelians a la Vall de la Bekaa

Barcelona
ESTATS UNITS

Manifestacions propalestines en l’inici de la convenció demòcrata

BARCELONA
política

Puigdemont tampoc apareix a Prada

prada
Guerra a Gaza

Israel avala la proposta dels EUA i Blinken insta Hamàs a fer el mateix

Barcelona
política

L’ANC acusa ERC de trencar la unitat independentista investint Illa

barcelona
guerra a europa

Ucraïna es fa forta a la regió russa de Kursk amb la destrucció d’un nou pont

barcelona
política

Boye denuncia Llarena al CGPJ pel “retard injustificat” en la tramitació dels recursos per amnistiar Puigdemont

barcelona