Política

Montilla: "Catalunya se sent corresponsable i partícip de la politica europea espanyola"

El president català, De la Vega i Hereu presenten les activitats que es duran a terme a Catalunya durant la presidència espanyola de la UE. Barcelona acollirà dues cimeres de caps d'Estat i quatre reunions de ministres

Barcelona acollirà dues cimeres de caps d'Estat i quatre trobades de ministres dels 27 països de la Unió Europea (UE) en els pròxims sis mesos, coincidint amb la presidència espanyola de la Unió, segons el programa oficial d'esdeveniments a Catalunya, que han presentat aquest dijous la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega; el president de la Generalitat, José Montilla, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu.

El principal focus de l'agenda europea a Barcelona es produirà a començament de juny, quan es reuneixin els caps d'Estat i de govern amb els seus ministres d'Exteriors, en dues cimeres: la bilateral UE-Egipte els dies 5 i 6, i la segona cimera de la Unió pel Mediterrani (UpM), entre el 5 i el 7 del mateix mes.

Durant la seva intervenció, Montilla ha assegurat que Catalunya se sent, més que mai, "corresponsable i partícip de la política europea espanyola". El president català ha destacat la "vocació real i tangible" de Catalunya, que respon "sobretot, a una ambició present".

Hereu ha assegurat, durant l'acte oficial de presentació que s'ha fet al Palau de la Generalitat, que els diversos actes que acollirà Barcelona són "un honor" per a la ciutat, que els acull amb "il·lusió, compromís i ambició". L'alcalde de Barcelona ha afirmat que totes aquestes activitats, així com convertir-se en la seu de la Unió per la Mediterrània, han de fer de la Mediterrània "una regió de diàleg, pau i recuperació".

Per la seva banda, De la Vega ha destacat l'aportació de Catalunya i Barcelona a la presidència de torn d'Espanya, i han assegurat que han presentat "propostes enriquidores". De la mateixa manera s'ha expressat el president de la Generalitat, que ha assegurat que Catalunya és Europa i els ciutadans se senten identificats amb el sentiment europeu, i ha assegurat que "així ho avalen les aportacions que hem fet durant la presidència espanyola de la UE".

A més, Montilla, com Hereu, ha esperat que les activitats que es duran a terme en aquests sis mesos "siguin l'impuls per a l'entrada en funcionament de la Unió pel Mediterrani", que ha recordat que ha retardat durant uns mesos la seva entrada en funcionament.

L'agenda consta de 26 actes oficials, i destaquen quatre trobades de ministres europeus a Catalunya. Entre el 27 i el 30 de gener hi haurà un consell informal que reunirà els titulars d'Ocupació, i del 30 al 31 de març un altre de ministres de Cultura.

També hi haurà dues trobades de ministres més de l'àmbit euromediterrani: una per parlar sobre aigua -del 12 al 14 d'abril- i una altra sobre turisme -del 19 al 20 de maig.

Hi ha quatre esdeveniments més a l'agenda que reuniran també ministres de la UE i membres de la Comissió: una conferència sobre aplicació de noves tecnologies a l'àmbit sanitari -del 15 al 18 de març-, una altra sobre infraestructures europees en investigació -del 22 al 24 de març-, una altra sobre noves habilitats per a nous llocs de treball -9 i 10 d'abril-, i també la commemoració dels 20 anys de la Task Force entre la Comissió Europea i els Estats Units sobre investigació en biotecnologia -del 2 al 4 de juny.

A Girona, també
Catalunya també acollirà una desena de trobades d'alts funcionaris i experts. Una es farà a Girona: un seminari sobre cultura i desenvolupament, entre el 5 i el 7 de maig.

La capital catalana acull entre aquest dijous i divendres una reunió de secretaris generals d'assumptes europeus, i del 25 al 26 d'aquest mes una reunió de secretaris generals d'esports. Al maig hi haurà una reunió de l'Escola Europea de Policia.

El 5 i 6 de maig hi haurà un seminari de tecnologia digital i cinema; el 18 i 19 de març, una reunió del Comitè de Medicaments Orfes; el 22 i 23 d'abril, una Conferència Europea sobre Seguretat i Salut a la Feina; el 19 i 20 de maig, una sessió sobre aprenentatge continuat; i el 27 de maig, una reunió del Comitè de Coordinació de Fons.

Hi haurà quatre actes relacionats amb la Unió pel Mediterrani: la constitució de l'Assemblea de Regions i Municipis Euromediterranis -20 i 21 de gener-, el Fòrum Anna Lindh -del 4 al 7 de març-, el primer fòrum de diàleg social euromediterrani -11 de març- i el Fòrum d'Autoritats Locals i Regionals de la Mediterrània -2 i 3 de maig.

Sobre cooperació d'administracions regionals i locals, Catalunya acollirà una conferència de governs locals del 22 al 24 de febrer, un seminari del Comitè de les Regions sobre governança multinivell el 7 de març, i una reunió de la Comissió d'Assumptes Constitucionals del Comitè de les Regions entre el 26 i 27 d'abril.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona