Política

Colòmbia decideix avui qui prendrà el relleu del president Álvaro Uribe

L'oficialista Santos i l'independent Mockus arriben empatats a les urnes. 350.000 soldats vetllen per la seguretat del vot

L'empat tècnic entre els dos principals candidats a la presidència de Colòmbia marcarà avui una elecció que, segons totes les enquestes, es definirà en segona volta, el 20 de juny.

L'oficialista Juan Manuel Santos, exministre de Defensa i delfí polític del president Álvaro Uribe, arriba a les urnes amb només un punt d'avantatge sobre el candidat del Partit Verd, Antanas Mockus. Aquest extravagant i heterodox matemàtic d'origen lituà s'ha convertit en la sorpresa electoral del país. Impulsat per dues exitoses gestions com a alcalde de Bogotà, s'ha presentat com el candidat "del canvi".

No obstant això, diferents analistes coincideixen que les seves diferències amb Santos són només d'estil. Els dos postulants es proclamen defensors del lliure mercat, rebutgen qualsevol tipus de negociació amb la guerrilla de les FARC per a l'alliberament de presoners i fomenten les bones relacions regionals del principal aliat dels Estats Units a Sud-amèrica.

Debats televisius de nivell
Però Mockus ha promès acabar amb els "excessos" derivats de la "seguretat democràtica", com va definir Uribe la guerra sense treva que, amb el suport de Washington, ha llançat contra la insurgència.

L'existència de "falsos positius", és a dir, joves innocents que l'exèrcit assassina com a guerrillers per cobrar recompenses, i sonats casos d'espionatge oficial a dirigents opositors i sindicalistes han fet vessar el got de la paciència de molts colombians.

Si el 70% dels electors diuen que recolzen Uribe com a president, només el 35% ha avançat el seu vot per Santos, la cara visible del govern en l'exitosa lluita contra la guerrilla. Va ser sota el seu mandat que l'exèrcit va executar el març del 2008 el número dos de les FARC, Raúl Reyes, amagat en un campament de l'Equador. Només tres mesos després, el govern obtindria sense disparar un tret l'alliberament de l'ostatge més preuada de la guerrilla, la franco-colombiana Íngrid Betancourt.

Membre d'una aristocràtica família pròxima al poder, Santos va mantenir la seva candidatura congelada fins al març, quan el Tribunal Constitucional va tancar les portes a una segona reelecció d'Uribe.

Els mitjans de comunicació colombians coincidien ahir a considerar "històriques" les eleccions d'avui, sobretot pel nivell dels debats televisius dels nou candidats i l'evident absència d'atemptats guerrillers, tan habituals en eleccions anteriors. En qualsevol cas, l'executiu ha desplegat 350.000 militars i policies per tot el territori, mentre que les FARC han hagut de limitar el seu boicot electoral a una crida pública a l'"abstenció".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.