Política

"El gran repte d'un altre govern és que no hi hagi compartiments estancs, sinó departaments compartits"

El secretari general d'ICV ha afirmat que el seu partit entendrà si Saura és o no a les llistes per a les properes eleccions catalanes

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha assegurat que"el gran repte d'un altre govern" d'esquerres "és que no hi hagi compartiments estancs, sinó que hi hagi espais i diagnòstics compartits". En una entrevista, ha apostat per una "relació més gran i que hi hagi espais i conselleries més compartides" entre els socis del govern català.

A un any de les eleccions, Herrera ha dit, en clara resposta al president d'ERC, Joan Puigcercós, que "qui té més clar que ningú que no es pot governar per governar" és ICV perquè té clara la seva política d'aliances.

Dins d'ICV s'entendria que Saura no s'inclogui a les llistes de les pròximes eleccions?
A ICV s'entén qualsevol escenari i Saura forma part de l'actiu d'ICV. Aquest actiu pot estar en molts llocs: a les llistes, però també fora d'aquestes. A ICV hi ha la maduresa per encarar aquesta nova etapa amb tota normalitat. El relleu s'ha fet amb molt bon clima i aquest és un element distintiu perquè mai és fàcil. A l'abril o juny discutirem les llistes, però ICV pot entendre qualsevol escenari tan si està a les llistes com si no. Això dependrà de la voluntat de tots i també de la seva.

Ho ha parlat cara a cara amb Saura?
No n'hem parlat. Jo me'n vaig assabentar que Saura no encapçalava la llista el dia abans. En parlarem pocs dies abans. Hem decidit no parlar-ne fins que toqui.

El candidat i líder del partit ha de ser, si es torna a formar el tripartit, conseller? És compatible?
Dependrà molt de la correlació de forces, de les conselleries finals que portem i al final decidirem si qui encapçala la llista ha d'estar al govern o no. No tanquem res. L'habitual és que qui encapçala estigui al govern, però tot depèn de la característica del govern i si és més executiu que polític. Això no ho sabrem fins després de les eleccions i abans no tancarem una fórmula.

Les dues conselleries que dirigeixen han estat al punt de mira de crítiques. Quines lliçons ha après de cara la pròxima legislatura si formen part del govern?
Que les coses cal pactar-les en primer lloc entre els socis de govern i que no ens agraden aquests governs a la carta en el què vas pactar amb els socis de govern i si no hi ha acord me'n vaig a pactar amb CiU. L'experiència més clara és la Llei d'educació. Volem un govern d'esquerres amb totes les lletres, no amb algunes lletres i algun dia d'excepció. De les conselleries hem après que necessitem acompanyament social. Un procés de transformació necessita complicitats socials i ens hem trobat que a vegades no arribaven.

I respecte les conselleries d'Interior i Medi Ambient?
Hi ha coses millorables. La gestió de la sequera i la política de la comunicació vam assumir que era millorable. El tema de les càrregues policials quan no es van fer bé les coses es va assumir. Però el gruixut és la necessitat d'aliances socials amb els processos de transformació i aquesta és la lliçó principal d'aquests anys de govern.

Un dels seus primers missatges com a candidat va ser la seva aposta pel tripartit. Puigcercós li va respondre que no es tracta de governar per governar.
Estic d'acord amb Puigcercós i no es pot governar per governar i per això com que sabem que polítiques d'esquerra amb CiU no es poden fer diem que ni parlar-ne. Tenim claredat amb la política d'aliances. Els electors tenen el dret a saber què votaran i què passarà amb els seus vots. Qui no vulgui ser clar en la seva política d'aliances té el seu dret, però que no ens critiquin per tenir les idees clares. Qui té més clar que ningú que no es pot governar per governar som els que preveiem escenaris clars on no entrarem a governar.

Veu també els seus actuals socis en la mateixa línia?
Hi ha escenaris en què es possible que no hi hagi govern d'esquerres. Hi ha un risc que hi hagi sociovergència o de CiU i ERC. Volem que hi hagi polítiques que continuïn, però algunes han de canviar i no donarem un xec en blanc. Volem que la sensibilitat ambiental i el compromís social formin part de la targeta de presentació del govern.

Comparteix amb Montilla que el PP és un enemic de Catalunya?
El principal problema que té Catalunya és el PP, que s'ha oposat a l'Estatut i al finançament. Si ara tenim un problema al Constitucional és perquè el PP va recórrer articles de l'Estatut que havia votat a favor a Andalusia. Qui no tanqui la porta a entendre's amb el PP el què fa és poder-se aliar amb un dels principals problemes que té el país.

Creu que Mas hauria de rebutjar de pactar amb el PP?
No li demano a Mas que no pacti amb el PP perquè si s'hi compromet després pot trair el compromís. El PP i CiU s'entenen dia si dia també al Congrés quan parlen de política econòmica.

Veu pròxim l'acord en l'impost de successions?
Només contemplem un escenari d'acord amb allò que és raonable i és que les classes mitges i treballadores no paguin gairebé l'impost. S'ha de reformar que aquells que tenen grans fortunes i creen grans societats per no pagar-lo el paguin. S'ha de garantir que el 85% de la gent que el paga avui el deixi de pagar. Espero que en els pròxims dies l'acord es pugui assumir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.