Política

El govern espanyol reclama als ajuntaments pro consultes sobiranistes còpia dels acords

Funcionaris de les subdelegacions es presenten en els consistoris i segueixen el rastre d’informacions periodístiques

La caça de bruixes als municipis que han pres acords de suport a les consultes ciutadanes sobiranistes ja ha començat. La Delegació del govern central a Catalunya, a través de les seves subdelegacions provincials, ha iniciat una acció d’estreta vigilància dels municipis que s’han adherit a les iniciatives populars per preguntar als veïns si estan a favor o no de la independència de Catalunya.

Almenys quatre ajuntaments –els de Pardines i Ripoll, al Ripollès; i Mieres i la Vall d’en Bas, a la Garrotxa–, ja han rebut, lliurada en mà, una carta firmada pel subdelegat del govern central a Girona, Francesc Francisco-Busquets Palahí, en la qual, emparant-se en la llei de bases del règim local, se sol·licita a l’alcalde o alcaldessa que faci enviar a la Subdelegació del govern central el “certificat del text complet” de l’acord del ple municipal d’adhesió a les iniciatives populars sobiranistes. La demanda de la Subdelegació parteix del rastreig de les informacions periodístiques sobre la qüestió, ja que a la mateixa carta s’indica que la Subdelegació ha tingut coneixement dels acords pels mitjans de comunicació.

L’Ajuntament de Pardines és el primer que la va rebre, divendres passat. El seu alcalde, Esteve Perpinyà, d’ERC, es mostra sorprès per la “gran diligència” amb què actua l’administració de l’Estat davant d’un acord que l’Ajuntament ni tan sols encara havia notificat oficialment ni al Parlament de Catalunya ni a l’associació d’alcaldes i regidors sobiranistes Decidim.cat. Perpinyà s’estranya també que la notificació es faci “tan detalladament”, de forma presencial amb un funcionari de la Subdelegació.

Excés de zel
Davant d’aquests requeriments, Decidim.cat denuncia un “excés de zel” per part de l’Estat i assegura que els acords de ple presos s’adapten “estrictament a la legalitat”. El moviment municipalista transversal –on predominen càrrecs de CiU, ERC i EPM-ICV-EUiA– insta l’Estat a vetllar per altres prioritats municipals, com ara la millora del finançament local. “No té sentit que l’Estat no abordi problemàtiques de primera necessitat en l’àmbit local com la delicada situació de les hisendes municipals i en canvi s’afanyi a coaccionar els acords democràtics que els ajuntaments adopten a les sessions plenàries”, indica el portaveu de Decidim.cat i alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, d’EPM.

Decidim.cat crida tots els ens locals a aprovar mocions a favor de les consultes sobre la independència de Catalunya i a obviar els “intents de posar la por al cos per part dels aparells de l’Estat”. Fins ara, més de vuitanta ens locals ja han aprovat mocions en aquest sentit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona