Política

Cuba autoritza una cèlebre dissident a viatjar a l’Argentina

La neuròloga Hilda Molina feia quinze anys que esperava el permís per sortir del país i retrobar-se amb la família. Atribueix el gest del règim a una “súplica” a Raúl Castro per la greu malaltia de la seva mare

Després de quinze anys de contínues peticions, la metge cubana dissident Hilda Molina ha obtingut l’autorització de l’Havana per viatjar a l’Argentina, on podrà retrobar-se amb la seva mare i el seu fill, i amb dos néts de 8 i 14 anys que no coneix. La notícia la va confirmar per sorpresa la presidenta argentina, Cristina Fernández, que de forma sigil·losa va continuar les negociacions que el seu marit, l’expresident Néstor Kirchner, va realitzar davant del govern dels Castro des que va accedir al càrrec el 2003 .

“El primer que faré serà donar les gràcies per les gestions que va fer el govern argentí”, va dir Molina, que té previst aterrar a l’aeroport internacional d’Ezeiza, a Buenos Aires.
Exdestacada dirigent del Partit Comunista Cubà, Molina, de 66 anys, va ser també diputada a l’Assemblea Legislativa i fundadora del Centre Internacional de Restauració Neurològica, fet que la va convertir en una celebritat a l’illa. Però fa 15 anys es va distanciar de Fidel Castro arran de la política adoptada pel centre mèdic que ella mateixa havia creat. Aleshores, va renunciar a tots els seus càrrecs i va iniciar un llarg periple com una de les dissidents més fermes.

Des del 1994 reclamava permís per visitar la seva família a l’Argentina. El seu fill, que també és metge, viu a Buenos Aires amb la seva dona i els néts de la metge. Des del gener també hi ha la mare, Hilda Morejón. La demanda al govern cubà va ser assumida com una qüestió d’Estat pel govern de Néstor Kirchner (2003-2008). Tant que les gestions a favor de la neuròloga van arribar a afectar les excel·lents relacions bilaterals entre Buenos Aires i l’Havana.

Divendres la presidenta Fernández va fer una crida per primer cop des que va assumir el poder als periodistes acreditats a la Casa Rosada per donar-los “una bona notícia”. “La doctora Molina es troba a l’ambaixada de l’Argentina a Cuba, complint els tràmits del visat amb el seu passaport en mà i amb l’autorització corresponent per sortir amb destí al nostre país”, va dir Fernández.

Plebiscit als Kirchner
A dues setmanes d’unes eleccions legislatives que es consideren un plebiscit a l’actual gestió, el govern argentí s’ha esforçat a adjudicar-se el mèrit de la decisió cubana. Portaveus oficials argentins van insistir que l’autorització de l’Havana va ser el resultat d’una gestió que es va iniciar sigil·losament el gener passat, quan la presidenta va viatjar a Cuba i es va reunir amb Fidel. “El reclam de Cristina a favor de l’Havana davant Barack Obama a l’última Cimera de les Amèriques i la posició argentina per possibilitar la tornada de Cuba a l’OEA van ser decisius”, ha explicat un portaveu d’Exteriors.

La metge va explicar que a l’illa ningú “li havia anticipat res” sobre el seu permís per viatjar a l’Argentina. Molina va atribuir el canvi d’actitud del règim cubà a una carta que ella mateixa va enviar al govern del seu país. “Donat l’estat de salut de la meva mare –va dir la metge–, que fa dues setmanes que està molt malalta, vaig escriure una carta molt suplicant al general Raúl Castro, explicant que podria morir”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona
política

25 de juliol: Ple del Parlament per aprovar el nou vot telemàtic

barcelona
judicial

Puigdemont, Alay i Boye es querellen contra el jutge Aguirre

barcelona
GUERRA A EUROPA

Orbán es reuneix amb Zelenski a Kíiv, per primer cop des de la invasió russa

BARCELONA

Junts abandona el govern per discrepàncies greus amb l’alcalde

lloret de mar
GUERRA A GAZA

Almenys vuit morts en nous atacs israelians a Khan Iunis, al sud de la Franja

BARCELONA