Política

L'independentisme frega la victòria a Groenlàndia

Des de l'aprovació del seu estatut d'autonomia el 1979, Groenlàndia només ha conegut governs dominats pel partit socialdemòcrata Siumut, actualment al poder en coalició amb els liberals de l'Attasut

Si es confirmen els pronòstics en les eleccions generals celebrades ahir a Groenlàndia, l'esquerra independentista de l'Inuit Ataqatigiit (IA) podria arribar per primer cop al poder en aquest territori autònom sota sobirania danesa i posar fi així a l'hegemonia socialdemòcrata.

Des de l'aprovació del seu estatut d'autonomia el 1979, Groenlàndia només ha conegut governs dominats pel partit socialdemòcrata Siumut, actualment al poder en coalició amb els liberals de l'Attasut, que controlen plegats 17 dels 31 escons de l'Inatsisartut (Parlament).

Les darreres enquestes atorgaven a l'IA, fins ara la segona força política amb 9 diputats, el 44% dels vots, gairebé el doble que en els anteriors comicis del 2005. El Siumut, esquitxat per diversos escàndols durant la campanya, ha intentat desacreditar el líder de l'IA, Kuupik Kleist, i ha promès viatges en avió subvencionats per esgarrapar vots.

Groenlàndia té 56.000 habitants en 2 milions de quilòmetres quadrats. El 81% del territori està cobert pel gel. Si els pronòstics es confirmen i l'IA guanya els comicis, prendria al Siumut la possibilitat històrica de dirigir el país quan entri en vigor el pròxim dia 21 el nou estatut d'autonomia, aprovat el novembre passat amb el 75% dels vots i que reconeix el seu dret a l'autodeterminació.

El nou estatut deixa sota control danès sis àrees: Constitució, ciutadania, Tribunal Suprem, defensa i seguretat, política monetària i divises, i política exterior.

La reforma estatutària adjudica també a Groenlàndia, mitjançant una fórmula progressiva, els ingressos procedents del seu subsòl, on hi ha reserves de gas i petroli.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona
Cimera de l’OTAN

La Xina “deplora” l’acusació de l’Aliança de donar suport a Rússia

Barcelona
política

Benvinguda a punt per rebre demà els cinc exiliats de Suïssa

barcelona

Josep Campmajó torna de l’exili aquest divendres

girona
Rússia

El Kremlin inclou la vídua de Navàlnaia a la llista de “terroristes”

Barcelona
Estat francès

Un foc afecta l’agulla de la catedral gòtica de Rouen

Barcelona
judicial

El Suprem tira d’artilleria pesada i fa el primer pas per recórrer l’amnistia al TC

barcelona
política

L’Audiència pregunta sobre l’amnistia als imputats del jutjat 13 o la consulta a Europa i al TC

barcelona

L’Audiència amnistia l’única activista condemnada pel tall del tren

girona