Política

Joan Laporta crida a aixecar-se davant qui tracta Catalunya amb intransigència

El president del FC Barcelona ha participat en la tradicional marxa de torxes que cada 15 d'octubre organitza ERC per recordar l'expresident del govern Lluís Companys, afusellat en aquest lloc fa avui 69 anys

El president de FC Barcelona, Joan Laporta, ha fet aquest dijous una crida a "aixecar-se" davant "els qui cada dia de l'any tracten Catalunya amb intransigència", i ha deixat clar que, malgrat que se l'ha "intentat fer callar moltes vegades", no pensa fer-ho.

Laporta ha participat a les sis del matí en la tradicional marxa de torxes que cada 15 d'octubre organitza ERC a aquesta hora en el Castell de Montjuïc de Barcelona per recordar l'expresident de la Generalitat republicana Lluís Companys, afusellat en aquest lloc fa avui 69 anys.

El president del club blaugrana, que en els últims mesos ha protagonitzat picabaralles dialèctiques amb dos presidents autonòmics, ha exhibit avui de nou el seu perfil polític, tal com va fer en encapçalar la manifestació unitària de les plataformes sobiranistes organitzada amb motiu de la Diada de l'Onze de Setembre.

Laporta, que ha estat l'invitat d'ERC aquest any a participar en l'esmentada commemoració, ha assegurat que l'afusellament de Companys per part del franquisme "ens exigeix que la nostra acció sigui coherent" amb la identitat nacional catalana "durant la resta de l'any", i ha afegit que el record d'aquell "assassinat" ha de fer que es parli "clar" i es deixi de "tenir por".

El representant del FC Barcelona, que fa unes quantes setmanes va intercanviar elogis amb el líder de Reagrupament.cat, l'exconseller d'ERC Joan Carretero, també ha subratllat que "no són moments de tebior, sinó de plenitud nacional, de no demanar perdó per aixecar-nos".

"Són moments d'aixecar-nos davant els qui cada dia de l'any tracten Catalunya amb intransigència. Treballar per la plenitud nacional és tan just com retre homenatge a Companys", ha etzibat Laporta, la presència del qual ha atret nombroses televisions i fotògrafs.

Ha comentat que Catalunya té "un president màrtir" perquè va ser jutjat "sense garantia legal", amb "odi", i s'ha preguntat què pensaria Companys, un dels fundadors d'ERC, si pogués jutjar el que fa Catalunya actualment.

Acompanyat pel president d'ERC, Joan Puigcercós, i altres dirigents de la formació independentista, Laporta ha comentat: "Als polítics a vegades se us intenta fer callar apel·lant al bé general. També a mi m'han intentat fer callar moltes vegades".

A continuació, ha remarcat que "amb actes com aquest, les reflexions que em vénen al cap és que tant de bo aquesta flama que va cremant –ha dit en al·lusió a la torxa que sostenien els aproximadament 150 assistents a l'homenatge– ens faci tenir clar que la renúncia no ens farà més forts i més lliures".

Laporta, que ha tingut un record per a l'expresident "màrtir" del FC Barcelona Josep Sunyol, "assassinat" també pel franquisme, ha destacat també la càrrega "simbòlica de respecte" i de "rellevància" d'aquest acte.

Així mateix, ha subratllat la "bellesa" de l'acte, que s'inicia quan militants d'ERC i altres ciutadans es congreguen a les 06.00 hores de la matinada a les portes del castell i, amb les torxes enceses a la mà, es desplacen fins al fossat del castell on es va produir l'afusellament.

L'anècdota de la jornada ha estat que el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha arribat tard i no ha pogut acompanyar des del principi la comitiva amb la seva torxa des de les portes del castell per un problema amb el seu automòbil, si bé després s'ha incorporat a l'inici de l'acte polític.

La Federació de Barcelona d'ERC acostuma a convidar cada any a participar en la marxa una "personalitat" de la societat civil catalana, i entre d'altres participants es recorda la presència de l'actriu Montserrat Carulla, o dels historiadors Joan B. Culla, Jaume Sobrequés i Agustí Alcoberro.

Per la seva banda, el president de la Federació de Barcelona d'ERC, Oriol Amorós, ha agraït el compromís de Laporta amb Catalunya malgrat que podria estar simplement gaudint dels èxits del club blaugrana, ha apuntat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona