Política

Guerra oberta a la dreta francesa

El cas Clearstream revifa la lluita de clans al partit conservador. Villepin estudia optar a les presidencials del 2012 contra Sarkozy

La llegendària enemistat entre Nicolas Sarkozy i Dominique de Villepin acaba de reactivar la guerra fratricida a les files de la dreta francesa. Villepin, absolt per la justícia de tota implicació en el cas Clearstream, haurà d’afrontar un nou judici a causa de la inesperada decisió de la fiscalia francesa –que depèn jeràrquicament de l’executiu que encapçala Sarkozy– de recórrer la declaració d’innocència. “Una decisió política”, segons Villepin, que acusa Sarkozy d’haver ordenat a la fiscalia que recorrés el veredicte durant una reunió a l’Elisi.

“Potser no és fàcil de creure, però no hi ha hagut cap influència ni de Nicolas Sarkozy ni del ministeri de Justícia”, va sostenir ahir el secretari general de la Presidència, Claude Guéant, mà dreta del cap d’Estat. Amb tot, l’estranya intervenció de Sarkozy en conèixer la sentència posa en dubte aquesta versió. El president va assegurar que no recorreria el veredicte, tot i que com a demandant particular no hi tenia cap dret. S’ha interpretat el gest com un intent de desvincular-se del recurs a la sentència als ulls de l’opinió pública. Però la maniobra ha resultat poc convincent. Segons Villepin, que es diu víctima de “l’odi” de Sarkozy, no és possible que un fiscal adopti tot sol una decisió d’aquest nivell.

L’objectiu de Sarkozy seria eliminar-lo del mapa polític per evitar l’aparició de competència deslleial de cara a les eleccions presidencials del 2012, a les quals Villepin sembla temptat de presentar-se. Dijous, en conèixer la seva innocència, el primer que va expressar va ser la intenció de “mirar al futur per servir els francesos”.

El recurs de la fiscalia prolongarà el conflicte a les files del partit governamental UMP. “Si volen la guerra, la tindran. Ja som a les trinxeres”, sostenia ahir el diputat villepinista Georges Tron. La hipòtesi d’una escissió comença a sonar amb força. Amb tot, la facció favorable a Villepin segueix sent molt minoritària davant la clara hegemonia de Sarkozy dins del partit. Però la guerra judicial engegada amb l’afer Clearstream ja s’ha instal·lat al paisatge polític i podria tenir repercussions inesperades.

El nou judici se celebrarà d’aquí un any, en plena precampanya per a les presidencials. Si Villepin és declarat culpable, Sarkozy demostrarà que els seus dubtes estaven fonamentats. Però si la justícia reafirma que és innocent, els pronòstics per al 2012 –en què la reelecció de Sarkozy sembla, per ara, assegurada– podrien quedar alterats. “Si Villepin es presenta i obté un 4% o un 5% dels vots, pot fer perdre el seu camp”, s’alarmava ahir un diputat conservador a les pàgines de Le Monde.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.