Política

Els partits acullen amb fredor la proposta de cimera que fa Mas

El líder de CiU planteja una trobada dels màxims dirigents dels partits per la sentència. Iceta rebat al cap de l’oposició que la reunió ja la van pactar Montilla i Duran. ERC i ICV fan una crida a la serenitat

El mateix dia que els expresidents del Parlament Heribert Barrera i Joan Rigol, a través d’una entrevista conjunta a l’AVUI, feien una crida als partits catalanistes a articular una resposta unitària –tant a Barcelona com a Madrid– davant d’una sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l’Estatut, el president de CiU, Artur Mas, va llançar la proposta d’una cimera de líders per abordar-la, que la resta de forces van acollir amb fredor.

El president de la federació nacionalista va proposar que, en cas d’una sentència adversa, es faci una cimera de líders polítics catalans amb el president Montilla, per acordar la reacció política i institucional. La trobada tindria l’objectiu de decidir una resposta unitària davant l’eventual sentència, que després es projectés al Parlament, amb independència que es convoquin manifestacions i actes de protesta.

El vicepresident i portaveu del PSC, Miquel Iceta, va replicar a Mas que la seva proposta arribava tard, perquè ja l’havien acordat al novembre el president Montilla i el president d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida.

Posada en comú
El cap de l’oposició va suggerir en declaracions a Efe que “abans de prefigurar el que ha de fer el Parlament o el govern”, una vegada es conegui la sentència, cal que es faci una “cimera al màxim nivell”, en la qual “òbviament hi ha d’haver el president de la Generalitat i els líders de les forces polítiques que volen defensar l’aplicació estricta de l’Estatut o que no estan disposades a admetre que es retalli”. Mas va declinar especular sobre quin tipus de resposta hauria de sortir del Parlament i si els partits han de tenir o no un pla B, perquè “del que es tracta és que en aquesta cimera posem en comú les propostes” i “a partir d’aquí, intentar defensar una estratègia conjunta”. Va posar, però, com a “única condició” que “els partits que facin acords a Catalunya de defensa de l’Estatut també han de tenir la mateixa estratègia a Madrid” i va dubtar que el PSC tingui “les mans lliures” per defensar aquesta estratègia a Madrid.

Iceta va valorar irònicament la proposta del president de CiU. “Celebrem que Mas s’acosti a les posicions que ja va defensar el PSC amb un any de retard”, va dir el dirigent socialista, que va afegir que aquesta proposta de cimera “al seu moment no va agradar gens a CDC”. Iceta sosté que és el president de la Generalitat qui hauria de convocar la cimera i que, en cas d’una sentència contrària, “cal evitar l’espectacle de la divisió i que cadascú vagi a la seva”.

La portaveu d’ERC al Parlament, Anna Simó, no va voler entrar en si caldrà o no una cimera de líders i va expressar el convenciment que “el Parlament és on els partits haurien d’establir una posició comuna”. Per Simó “ha de ser una resposta conjunta del Parlament i coordinada amb la societat civil, al més transversal possible tant políticament com ciutadana”. Amb tot, va cridar a “no posar la bena abans de la ferida” ja que la sentència “encara es pot allargar setmanes o mesos”.

ICV, que participarà en la marxa unitària que promou Òmnium contra la sentència del TC, va fer una crida a la serenitat. La portaveu ecosocialista, Laia Ortiz, va reconèixer que s’haurà de convocar una cimera de líders polítics en cas de retallada, però va reclamar “prudència” i “no fer bullir l’olla” perquè “no és positiu”. La dirigent ecosocialista va criticar la “cursa” que, a parer seu, s’ha obert per veure qui diu la “proposta més contundent”.

Pel que fa al PP, no va sortir del guió de les darreres setmanes i es va mostrar partidari de fer una cimera per adoptar un posicionament comú, amb la condició que s’acati la sentència de l’alt tribunal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona