Política

Kim Jong-il viatja a la Xina a la recerca d’ajut econòmic i diplomàtic

El líder nord-coreà visita el seu aliat per primer cop en tres anys

El líder de Corea del Nord, Kim Jong-il, ha sortit de la seva reclusió a Pyongyang per visitar la Xina. Kim va entrar en territori xinès ahir a primera hora del matí envoltat de fortes mesures de seguretat. El govern xinès no va confirmar la informació ni va explicar el motiu del viatge. Els experts, però, donen per fet que Kim es reunirà amb el president xinès, Hu Jintao. Sobre la taula, la necessitat de revifar la precària economia nord-coreana, que s’ha vist afectada per les sancions que ha imposat a aquest país el Consell de Seguretat de l’ONU pel seu assaig nuclear de fa un any. La nociva reforma monetària de l’any passat, que va causar un increment de la inflació, és una altra de les causes del greu problema nord-coreà.

L’executiu sud-coreà especulava amb la possibilitat que, juntament amb Kim, visités la Xina el seu fill Jong-un, que es creu que ja és el seu successor designat al capdavant del règim estalinista que dirigeix el país més reclòs i pobre d’Àsia. Tot apunta que Kim Jong-il, de 68 anys, pateix un greu deteriorament de salut, sobretot des que el 2008 va patir un vessament cerebral.

Un tren blindat
El Japó i Corea del Sud donen per fet que Kim Jong-il abordarà amb els líders xinesos el retorn de Corea del Nord a les negociacions internacionals per al desarmament nuclear a canvi d’un eventual increment del suport econòmic i diplomàtic xinès al seu règim.

El misteri que envoltava el recorregut del tren arribat ahir a la Xina es va acabar quan a primera hora de la tarda es van publicar les primeres fotografies de Kim a la porta de l’hotel on es preveia que passés la nit. Fonts sud-coreanes asseguren que es tracta del mateix ferrocarril blindat de 17 vagons que el dictador nord-coreà ha utilitzat en les quatre visites que ha realitzat al país veí des del 2000.

El trànsit de trens nord-coreans per la frontera xinesa és excepcional. L’última visita del líder nord-coreà a la Xina es va produir el 2006. En aquella ocasió, el govern xinès no va confirmar el periple de Kim per diverses ciutats del país fins que no va tornar a Pyongyang. En una visita el 2004 es va produir una explosió a la línia ferroviària per on havia passat el tren de Kim.

Diversos mitjans sud-coreans i xinesos van publicar imatges a internet dels cordons policials i les barreres de protecció que s’han instal·lat a les estacions per on ha passat el comboi. A Dandong, ciutat xinesa de 3 milions d’habitants a la frontera amb Corea del Nord, l’estació va ser tancada i les autoritats van aixecar palissades per aïllar l’edifici i evitar mirades curioses.

El tren es va aturar per fer nit a Dalian, rica ciutat costanera on s’estableixen moltes empreses estrangeres. La comitiva nord-coreana ha pernoctat en un luxós hotel enmig de fortes mesures de seguretat. n


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Es constitueix el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona