Política

Ahmadinejad treu importància a les protestes postelectorals i Mussavi demana l'anul·lació de les eleccions

El candidat presidencial reformista, Mir-Hossein Mussavi, ha presentat formalment un recurs davant del Consell de Guardians, l'òrgan legislatiu més alt de la República Islàmica

El candidat presidencial reformista, Mir-Hossein Mussavi, ha presentat avui formalment un recurs, davant del Consell de Guardians, l'òrgan legislatiu més alt de la República Islàmica, contra el resultat de les eleccions presidencials de divendres passat que es van saldar, segons dades oficials, amb la victòria de l'actual president, Mahmud Ahmadinejad, amb el 62,3% dels vots.

"Avui he presentat la meva petició formal oficial al Consell perquè es cancel·lin els resultats de les eleccions (...). Emplaço la nació iraniana a seguir amb les protestes per tot el país de manera pacífica i legal", ha indicat.

Milers de manifestants es van enfrontar a la policia a Teheran ahir a la nit després de conèixer-se els resultats oficials i també durant aquest matí d'avui diumenge. "Hem demanat a les autoritats que ens permetin fer una manifestació nacional perquè la gent pugui mostrar el seu rebuig de cara al procés electoral i els seus resultats", ha dit.

Els seus seguidors protesten vestits amb el color verd de la seva campanya, "símbol de llibertat, moral, saviesa religiosa i tolerància", segons ha explicat Mussavi.

Censura
Un portaveu de Mussavi ha indicat, d'altra banda, que el seu diari, Kalameh-ye Sabz i la seva pàgina web han estat clausurats. "Per desgràcia hi ha un important esforç per tallar totes les vies de connexió amb el poble. Estic segur que la gent és prou creativa com per trobar noves formes de connectar els uns amb els altres per aconseguir resultats", ha dit Mussavi.

També s'ha interromput el servei de missatges de text a Teheran i la BBC ha informat que l'Iran està utilitzant una "potent senyal electrònica" per interrompre l'emissió de la BBC en persa.

Mahmud Ahmadinejad defensa la seva victòria
Per la seva banda, el president iranià, Mahmud Ahmadinejad, ha defensat la "netedat" amb què es va desenvolupar el procés de votació i recompte.

El president iranià revalidarà el seu càrrec quatre anys més, una vegada rebi l'aprovació del Consell dels Guardians, la màxima autoritat del país. Amb tot, ja ha anunciat que participarà aquesta nit en la celebració de la seva victòria, de la mateixa manera que aquesta tarda ha encapçalat una manifestació pels carrer de Teheran en què els seus seguidors l'han esperonat.

Pel que fa als seus rivals, el president iranià ha afirmat que "poden estar molestos pel seu fracàs" ja que "s'han gastat molts diners per la campanya i esperaven guanyar així que és natural que estiguin decebuts i molestos".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona