Política

Londres "mai" s'interposa en les decisions d'Escòcia, segons una diputada laborista

Curran afirma que tot i els temors que Londres pogués "dictar" la política a Edimburg, els partits "han acceptat" que hi hagi "polítiques diverses" a les quatre nacions de l'Estat

Londres "mai" s'ha interposat en les decisions del parlament ni del govern d'Escòcia des que es va instaurar l'autogovern, ha assegurat  la diputada laborista i exministra escocesa Margaret Curran. Segons Curran, tot i els temors que Londres pogués "dictar" la política a Edimburg, els partits "han acceptat" que hi hagi "polítiques diverses" a les quatre nacions de l'Estat.

"Si l'Scottish National Party (SNP) porta endavant la llei del referèndum, hi votarem en contra", defensa la diputada. Amb tot, Curran nega que el seu partit estigui en contra del dret a decidir. "No estem en contra del principi d'un referèndum. Si la gent realment el vol, l'ha de tenir", argumenta, i afegeix, però, que no veu "cap desig" entre la població per fer la consulta.

"Qui sap què ens portarà el futur, però ara mateix no crec que la gent vegi un referèndum com un pas endavant", assegura. Curran recorda que l'SNP ja "va tenir l'oportunitat" de fer el referèndum quan l'ex líder del partit laborista, Wendy Alexander, va instar-lo a organitzar la consulta en el primer any de legislatura. Alexander, però, va ser rellevada de la direcció del partit poc després, tot i que Curran nega que l'oferiment a l'SNP en fos el responsable. "Hi va haver debat sobre la tàctica, però jo estava d'acord en l'estratègia de fer la consulta i tirar endavant", afirma.

Preguntada sobre si els laboristes podrien canviar d'opinió de nou respecte al referèndum, Curran és categòrica. "Ara estem en el tercer any de legislatura, no és el moment de fer-lo". Curran explica que els laboristes rebutjaran la llei del referèndum "primer perquè no és una prioritat en temps de crisi econòmica, i segon perquè no té suport entre els escocesos".

Per Margaret Curran la crisi econòmica "ha exposat" l'SNP. La diputada recorda que ha estat el Tresor britànic qui ha rescatat els grans bancs escocesos i que "si Escòcia hagués estat completament independent a nivell econòmic i financer, això hagués pogut portar el país a la bancarrota".

La defensa laborista de la Unió
Tot i que l'SNP i el primer ministre Alex Salmond argumenten que és precisament el control dels bancs des de Londres el que ha motivat la crisi, Curran defensa la unió amb Anglaterra com "el millor" pels "interessos d'Escòcia". "Tenim una Escòcia forta, amb molta autonomia en qüestions importants i que controlem, però també tenim l'oportunitat de formar part de la unió, útil particularment en temes de seguretat i desenvolupament econòmic", defensa.

Preguntada sobre si Anglaterra manté econòmicament a Escòcia, Curran evita pronunciar-se contundentment. "Hi ha un debat permanent a Escòcia sobre qui paga més a qui, i això continuarà", afirma. Però afegeix: "En comptes d'arriscar-se als costos de la separació, i portar el país tot sol simplement per demostrar que pots, penso que és millor treballar plegats". El govern nacionalista de l'SNP defensa que és Escòcia, a través dels beneficis derivats de l'extracció del petroli, la qui manté al Regne Unit i que el país seria més pròsper si aconseguís la independència.


Margaret Curran
Margaret Curran (Glasgow, 1958) és diputada laborista al Parlament escocès, i candidata per Glasgow East a les properes eleccions britàniques. Va entrar en política el 1999, i aviat va ocupar les carteres de ministra de Comunitats i ministra d'Afers Parlamentaris del govern laborista a Edimburg. Després de la victòria de l'Scottish National Party, el 2007, va continuar amb el partit des de l'oposició. En les eleccions britàniques del maig, lluitarà per recuperar un escó clau pels laboristes a Glasgow, que es va perdre en una elecció parcial contra els independentistes de l'SNP.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.