Política

Ciutadans pel Canvi proposa una secció d''afers interns' als partits per evitar casos de corrupció

També ha suggerit que es prohibeixin les donacions de les empreses als partits i a les seves fundacions

Ciutadans pel Canvi (CpC) ha proposat aquest dijous crear una figura dins dels partits que tingui com a objectiu evitar de manera preventiva l'ús corrupte de les institucions per part dels membres electes de la formació política respectiva. També ha suggerit establir un codi intern que garanteixi la transparència en les contractacions que fan els partits.

En definitiva, CpC ha defensat la "regeneració radical" dels partits davant dels últims casos de corrupció que han colpejat Catalunya. Per això, han reclamat a totes les formacions que facin el màxim esforç per millorar la democràcia interna i el control de les possibles malversacions d'alguns dels seus membres.

En un comunicat, CpC ha considerat que tota utilització fraudulenta de diner públic és un "atemptat a la democràcia", i el fet que ho facin persones electes, "a més de ser un fet immoral, ataca els fonaments del sistema democràtic" i incrementa enormement la distància entre la política i els ciutadans. De tota manera, l'associació ha volgut remarcar que "no tots els polítics són iguals", i que la corrupció "no és inevitable, no és endèmica i té solució".

Prohibir les donacions a les fundacions

Entre les propostes de CpC destaca la prohibició de les donacions de les empreses als partits i a les seves fundacions, sent només acceptables les de persones físiques a títol individual, amb un límit i incloses en un registre públic. L'associació també ha proposat endurir les penes de corrupció i malversació de diners públics al Codi Penal, incrementar el finançament dels ajuntaments per tal de superar la seva actual dependència de l'urbanisme i millorar la capacitat de control de l'oposició en relació a les obres públiques, als contractes públics i a totes aquelles decisions susceptibles de convertir-se en causa de relacions il·lícites.

CpC aposta per informar a la ciutadania de com poden denunciar de manera més activa indicis de comportament corrupte, ja sigui davant de l'Oficina Antifrau o de Fiscalia, i per tramitar amb agilitat la Llei electoral, amb llistes desbloquejades, mecanismes de rendiment de comptes de les promeses electorals i per reflectir l'abstenció en la grandària del Parlament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.