Política

"No escoltar el que diu Catalunya és greu; no entendre-la és encara pitjor"

El president del govern, José Montilla, assegura que gran part dels catalans no comparteix la idea d'una Espanya que "ens faci ser menys catalans per ser més espanyols"

El president de la Generalitat i primer secretari dels socialistes catalans, José Montilla, ha reclamat aquest dilluns a Madrid que es respecti la dignitat de Catalunya perquè "no escoltar el que diu Catalunya és greu; no entendre-la encara és pitjor".

Dit això, ja ha assegurat que gran part dels catalans no comparteix la idea d'una Espanya que "ens faci ser menys catalans per ser més espanyols". I ha alertat que sense Catalunya "Espanya no s'entén, però contra ella, Espanya no és viable".

Montilla ha realitzat un viatge llampec a la capital d'Espanya per defensar la constitucionalitat de l'Estatut en plena polèmica sobre el text després de la publicació de l'editorial conjunt dels diaris catalans davant d'un auditori de més de 250 personalitats de la política, l'economia i la societat civil.

En aquest context, ha reiterat que comparteix l'esperit d'aquest editorial conjunt i ha agraït el suport dels diaris catalans. També ha remarcat de nou que davant la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut, "les institucions tenim l'obligació d'acatar-la, però no s'ha de confondre acatar amb el silenci resignat".

"No renunciarem a l'autogovern plasmat a l'Estatut ni al diàleg amb la resta d'Espanya. És a dir, no renunciarem a la Constitució, la nostra Constitució", ha dit Montilla.

I és que, segons ha dit, l'Estatut és "una llei plenament vigent que obliga a complir-la i aplicar-la" i ha quedat demostrat que "Espanya no s'ha trencat per l'Estatut català, tot i que alguns s'hagin dedicat a sacsejar-la".

En aquest punt Montilla ha argumentat que si el president del PP no entén les crítiques que rep des del territori català "hauria de reflexionar i explicar què pretenien amb la recollida de firmes per evitar la renovació de l'Estatut o què persegueixen amb el bloqueig durant dos anys de la renovació del Tribunal Constitucional o fins i tot quan recorren 20 articles del text català que en l'Estatut andalús o valencià s'han aprovat exactament igual".

"Alguns insensats després d'actuar contra Catalunya pretenen expulsar-la de la Constitució, justificant cínicament la seva actitud en la defensa del text constitucional", ha afirmat el president del govern, el qual ha advertit que la història "serà severíssima amb qui pretén defensar atacant i dividint".

En la seva intervenció, seguida pels ministres de Política Territorial, Manuel Chaves; Defensa, Carme Chacón, i Foment, José Blanco, Montilla ha recalcat que no és ell qui qüestiona la legitimitat del Tribunal Constitucional, sinó "aquells que amb la seva actitud han permès la situació en què es troba", amb un terç dels seus membres per renovar i un magistrat recusat.

El president del govern ha finalitzat la seva intervenció amb una advertència: "Han de veure en les meves paraules les reflexions d'un català defensor de la Constitució, que estén la mà a tots els espanyols constitucionalistes perquè, cregui'm, si li va malament a Catalunya, Espanya se'n ressentirà".

Després de la seva intervenció, Montilla s'ha sotmès a les preguntes de la premsa de Madrid, crítica amb la iniciativa pro Estatut dels 12 diaris amb seu a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden participarà en la campanya electoral de Kamala Harris

barcelona
iran

Pezeshkian nomena cap d’Exteriors el negociador del pla nuclear

barcelona
política

Illa s’emporta el nucli dur al govern amb Romero a Economia i l’ex de Junts Sàmper a Empresa i Treball

madrid
POLÍTICA

Paneque serà portaveu del govern d’Illa i assumirà Territori, Habitatge i Transició Ecològica

Girona

Vidreres aprova el Pla de Gestió Ètica de colònies de gats

VIDRERES
estats units

L’equip de Trump denuncia que han piratejat les seves comunicacions

barcelona
israel

La fiscal general ordena aturar les subvencions a les llars d’infants als ultraortodoxos

barcelona
regne unit

La fiscalia estudia endurir les penes per als autors dels aldarulls ultres

barcelona
guerra a europa

Zelenski admet l’operació de tropes ucraïneses en territori rus

barcelona