Política

Ciutadans pel Canvi acosta posicions respecte l'acord per la llei electoral amb un sistema de votació doble

Aquest model alemany estableix dues votacions, una territorial i una de partits

El portaveu de Ciutadans pel Canvi (CpC), Antoni Comín, ha valorat aquest dijous el sistema electoral de votació doble per a Catalunya com "una bona solució", tot i que la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que el seu partit ha promogut defensava el model de vot preferent. 

El sistema de vot doble compta amb dues votacions: en una, la "nacional", es vota a un partit i en l'altra, la "territorial", es vota una persona.  Comín ha advertit que aquest model, l'alemany, presenta "dificultats tècniques pràcticament insalvables" però que si, ha de servir per arribar a un acord sobre la llei electoral, "benvingut serà".

Aquestes dificultats passen, segons Comín, perquè a Catalunya, a diferència d'Alemanya, la població no està distribuïda uniformement al territori sinó que es concentra a l'àrea metropolitana de Barcelona. Això dificultaria determinar els districtes en els que els candidats es presentarien, ha dit, ja que, si per exemple es determina que els districtes siguin les comarques, la diferència d'habitants entre elles seria molt alta.

La ILP de CpC aposta pel sistema de vot preferent, en què els ciutadans tenen una sola llista per votar però en poden canviar l'ordre dels candidats i marcar les seves preferències. Aquesta és la proposta, ha recordat Comín, que el grup d'experts reunit pel departament de Governació i Administracions Públiques va lliurar al Parlament. Tammateix, Comín ha deixat clar que si els partits es posen d'acord en un model alemany adaptat a Catalunya, "també seria una bona solució".

Sobre la Iniciativa Legislativa Popular, el portaveu del CpC ha dit que al partit es senten "pares de la criatura" per haver-la impulsat fa uns mesos, "quan ningú no en parlava". "Al final, les circumstàncies han fet que la gent la vegi com a necessitat urgent", ha afegit, en referència als casos de corrupció.

Diferències entre PSC i CiU
CiU i PSC coincideixen en un sistema electoral de votació doble, però no en la traducció en escons al Parlament. CiU es partidària d'un sistema amb circumscripcions comarcals i districtes de Barcelona, de manera que els representants territorials tindrien escó assegurat tot i el nombre de diputats que cada partir aconsegueixi en la votació nacional.

En canvi, PSC defensa que els diputats elegits pel territori siguin restats del nombre d'escons aconseguit pels partits. Aquest sistema, segons Comín, és el que Alemanya utilitza, de manera que la votació de partit "serveix per decidir la quantitat de diputats que et toquen" i la votació territorial "decideix els diputats concrets".

Comín considera que amb la proposta socialista "tots els vots valen igual", mentre que la convergent "sembla indicar que vol seguir amb la situació actual, o fins i tot incrementar-la".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.