Política

Bèlgica aplana el camí a la prohibició total de la burca

Una comissió parlamentària veta l’ús del vel integral islàmic fins i tot al carrer. La decisió es basa en motius de seguretat i de “dignitat de la dona”. El ple de la Cambra i el Senat han d’avalar la mesura

Els diputats belgues han iniciat els primers tràmits per a la prohibició total del vel islàmic integral –que cobreix la cara i tot el cos de la dona que el porta–, fins i tot al carrer. Si la proposta, aprovada dimecres per la comissió d’interior de la Cambra de Diputats, és ratificada pel ple i el Senat, Bèlgica es convertirà en les pròximes setmanes en el primer país d’Europa a prohibir l’ús públic de la burca o el nicab, que quedaria restringit únicament a l’àmbit privat.

La comissió parlamentària va aprovar per unanimitat una de les quatre propostes presentades a debat, la dels liberals francòfons de l’MR, que va obtenir el suport de la coalició de cinc partits que formen el govern belga.

“Senyal als islamistes”
Els diputats ecologistes es van mostrar preocupats per la possibilitat que el Tribunal Constitucional tombi la mesura o que el Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, condemni Bèlgica.

Si el pla del Parlament adopta el text en la data prevista, cap al 22 d’abril, la prohibició podria entrar en vigor d’aquí a l’estiu. L’ús del vel integral és marginal a Bèlgica, però els diputats van voler donar a la votació un sentit simbòlic. “És un senyal molt fort enviat als islamistes”, comenta el liberal francòfon Denis Ducarme, que es declara “orgullós” que Bèlgica doni exemple.

Segons la proposició belga, les persones que apareguin a l’espai públic “amb la cara tapada, parcialment o totalment, per un vestit que no els faci identificables” seran castigades amb una multa i/o una pena de presó d’un a set dies. El text preveu certes excepcions en època de Carnaval.

Els diputats fonamenten la seva proposta sobre dos arguments: la seguretat –cal que es pugui identificar tothom a tot arreu– i el de la “dignitat de la dona” i el respecte dels “principis democràtics fonamentals”, segons va explicar el liberal Daniel Bacquelaine, promotor de la llei.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.