Política

EL TS acusa Garzón de saltar-se la llei amb "imaginació creativa" per "controlar" l'obertura de fosses franquistes

El magistrat Luciano Varela desestima les proves i testimonis que volia aportar el jutge de l'Audiència Nacional i ordena que sigui jutjat

Ja és oficial. Guerra oberta entre jutges espanyols: Luciano Varela contra Baltasar Garzón, malgrat els intents d'ajudar-lo del fiscal Javier Zaragoza i de l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo, dos dels testimonis de prestigi que el jutge de l'Audiència Nacional volia presentar per aturar la querella.

Les proves que proposava han estat desestimades i el magistrat més famós no ha pogut impedir que un col·lega del Tribunal Suprem (TS) l'enviï a seure al banc dels acusats per haver ordenat l'obertura de fosses on suposadament hi havia desapareguts del franquisme i haver-se declarat competent per investigar els crims de la dictadura.

En una interlocutòria feta pública aquest dimecres al migdia, Varela sosté que Garzón ha comès un delicte de prevaricació en haver "intentat assumir el control de les localitzacions i exhumacions de cadàvers de les víctimes de la repressió civil i militar duta a terme pel franquisme". El magistrat ara acusat hauria emprès "un procés penal artificiós que suposava desconèixer principis essencials de l'Estat de dret (...) i de lleis democràticament aprovades, com ara la llei d'amnistia 46/1977".

El Suprem considera que Garzón era "conscient de la seva falta de competència i que els fets denunciats [mitjançant querelles acceptades inadequadament per Garzón] ja no tenien rellevància penal", i per això hauria construït "una artificiosa argumentació per justificar el control del procediment": argumentació que, segons recorda i subratlla Varela, va ser "rebutjada per l'Audiència Nacional [sala penal] tan aviat com el ministeri fiscal ho va demanar". Un cop en aquest carreró sense sortida, Garzón "va posar fi a la tramitació del sumari, cosa que va pretendre justificar perquè s'havia acreditat la mort d'aquells que ell mateix havia identificat com a eventuals responsables criminalment dels fets denunciats [Franco, entre d'altres], malgrat que tampoc no tenia competència per declarar l'extinció de responsabilitat en el marc del sumari que no va acabar", afegeix la interlocutòria.

Pel jutge del Suprem, Garzón va utilitzar "imaginació creativa" que no és apropiada en "l'exercici de la potestat jurisdiccional (...) per molt honesta o benintencionada que s'autoproclami, i menys encara quan aquesta potestat s'exerceix en l'àmbit penal, que és el que incideix de forma més intensa sobre la llibertat dels ciutadans".

"Sens dubte, el debat teòric i públic pot enriquir aquells que tenen la responsabilitat política de conformar l'ordenament jurídic. Qui aconsegueixi la majoria parlamentària té al seu abast fer efectius aquells anhels de justícia promovent i aprovant les oportunes modificacions legislatives", adverteix el magistrat Varela, que recorda a Garzón que aquesta no és la funció dels jutges, que s'han de limitar a aplicar la llei. En aquest cas, creu que el seu col·lega de l'Audiència Nacional va saltar-se, sent-ne conscient, la llei d'amnistia i la llei de memòria històrica, superant "la limitació que aquesta llei imposava a la col·laboració dels poders públics en la localització i identificació de víctimes de la Guerra Civil (...), intentant assumir el control de les localitzacions".

Amb tots aquests arguments, Varela dóna deu dies a les parts perquè demanin l'obertura de judici contra Garzón o que proposin el sobreseïment del cas. Només que presenti acusació una de les tres entitats que van obrir la causa amb una querella contra Garzón –el sindicat ultradretà Manos Limpias, la Falange i l'entitat Libertad e Identidad–, el magistrat més retratat seurà al bancs dels acusats.




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona
Política

Rull torna a Lledoners

barcelona
política

La seguretat i el blindatge del Campus de Salut, prioritats de Junts pel proper curs

girona
Estat espanyol

Begoña Gómez s’acull al dret a no declarar al jutjat

Barcelona