Política

Huguet proposa impulsar la reforma de la Constitució des de Catalunya

El conseller republicà adverteix que són els partits i els ciutadans els qui es manifesten, i no pas els governs

“Desconeixem com serà la sentència del TC, per tant, no posem la bena abans de la ferida. Ara bé, com que és previsible que torni a passar el ribot per l’Estatut, val més que deixem de llepar-nos les ferides i comencem a parlar de solucions”. D’aquesta manera, el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet , ha recordat des de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), a Prada de Conflent, que Catalunya disposa d’un conjunt d’eines jurídiques i polítiques per donar una resposta a una sentència adversa de l’alt tribunal en relació amb l’Estatut.

Per Huguet, cal anar més enllà d’una “reacció cívica legítima”, perquè una manifestació no solucionarà “la laminació de l’autogovern de Catalunya”. En tot cas, el conseller ha confirmat que sortirà al carrer “com a membre d’ERC, perquè com a ciutadans, els partits també tenen dret de manifestar-se”, però ha deixat clar que en democràcia “el que compten són les lleis”.

Precisament per això, el conseller, que ha insistit que no parla en nom d’ERC ni del govern, sinó a títol personal, ha fet una crida perquè “des del Parlament de Catalunya s’iniciï un procés de reforma constitucional de l’Estat per convertir l’Estat en un Estat plurinacional democràtic”. Aquesta possibilitat lògicament requeriria el vist i plau del Congrés espanyol, inclòs el PP. El conseller republicà ha recordat que una altra via per reforçar l’autogovern després d’una retallada de l’Estatut seria la via de l’article 150.2 de la Constitució, que permetria, també amb el vist-i-plau espanyol, el traspàs directe de competències no previstes en l’Estatut.

La tercera eina a què ha apel·lat Huguet és la modificació de lleis orgàniques que actualment limiten l’autogovern. En quart lloc, existiria la possibilitat de dictar lleis autonòmiques que “freguin els límits constitucionals, sempre que no siguin impugnades pel govern de l’Estat. I finalment, Huguet recorda que podria establir-se una “concertació bilateral del govern de l’Estat amb la Generalitat, creant òrgans mixtes de gestió per incrementar el poder polític autonòmic”.

El conseller també ha instat el Parlament a aprovar amb urgència la llei catalana de consultes populars, perquè “seria un instrument nou que podria donar suport a la voluntat del poble en el marc de les competències actuals”.
Respecte de la voluntat política dels socis de govern i de l’oposició, Huguet ha reconegut que calen majories àmplies, i ha reclamat a tots els partits “dits catalanistes” que es posin a treballar en aquesta línia.

Preguntat sobre si l’assistència d’ERC a una manifestació contra el TC abans que surti la sentència pot provocar un conflicte de govern, Huguet ha estat taxatiu: “I?? No va anar un conseller a una manifestació a favor de Palestina i gairebé provoca un conflicte diplomàtic?”. Huguet a recordat que ERC, com a partit, ha assistit a totes les manifestacions en defensa de l’autogovern, i ha advertit que “els governs no convoquen manifestacions, per tant, no hi ha conflictes en aquest sentit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.