Política

'Yes, we camp', clam a la ciutat traïda

L'Aquila, devastada pel terratrèmol fa tres mesos, es queixa perquè la gent no ha rebut els ajuts promesos per Berlusconi mentre que les obres per al G-8 han anat de pressa

Ala vall italiana que acull el G-8, més de 20.000 persones viuen en tendes de campanya des del terratrèmol del 6 d'abril que va acabar amb gairebé 300 vides. Tots, també els ancians i els nens, suporten la calor durant el dia, el mal temps i la pluja -com la calamarsa que va caure dimarts- i la convivència forçada les 24 hores del dia amb altres famílies.

"Ens sentim humiliats i traïts pel govern", diu l'alcalde de L'Aquila, Massimo Cialente. L'amfitrió de la cimera, Silvio Berlusconi, creia haver tingut una idea genial quan va desplaçar-hi la seu del G-8, però ara se li gira en contra. La població ha comprovat, incrèdula, com les obres necessàries per acollir els líders s'acabaven amb rapidesa -la carretera que uneix l'aeroport més proper amb la seu del G-8 es va reparar en 24 dies- mentre ells ni tan sols cobren encara l'ajut que els va prometre el govern Berlusconi per passar el mes. Per ara no han de pagar ni hipoteca ni lloguer per les cases en ruïnes, ni factures de llum o aigua, ni impostos, però no saben com afrontar la resta de despeses, perquè molts han perdut la feina. La major part de bars i comerços segueixen en ruïnes, i moltes fàbriques han tancat.

"A mi em van prometre 100 euros per a mi i 100 per a la meva filla, però encara no els hem vist", confirma Luciano, un jubilat. Els refugiats s'han organitzat per fer-se sentir. El comitè 3.32 (l'hora del terratrèmol) ha estès una pancarta amb l'escrit "Yes, we camp" ("Sí, estem acampats"), un missatge de protesta carregat d'ironia que connecta amb el popular eslògan electoral del president Barack Obama, que ha promès ajut per restaurar obres d'art malmeses. José Luis Rodríguez Zapatero contribuirà a la reparació del castell de L'Aquila.

Però la protagonista ahir era Angela Merkel. Alemanya ha reconstruït un poble sencer, Onna, amb una eficàcia que ha permès que els habitants siguin els primers a poder viure en cases prefabricades. La tria no és casual: els nazis van devastar el poble el 1944, i ara, com diu la cancellera, l'ajut "només és una petita reparació pels errors del passat". La van rebre amb un ram de gira-sols: l'agricultura és l'única que no s'ha aturat. Els pagesos ja han pogut recollir el blat dels camps dispersos entre les muntanyes de runa. Són el signe més patent de la voluntat de resistència dels habitants de la vall de L'Aquila.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.