Política

Teheran nega el frau i valida la reelecció d’Ahmadinejad

El Consell de Guardians crearà una comissió d’experts per fer un “informe” sobre els comicis i tornarà a comptar el 10% dels vots

El Consell de Guardians, el principal òrgan legislatiu de l’Iran, va assegurar ahir que no es van produir irregularitats importants en les eleccions presidencials del 12 de juny passat, que va descriure com les “més netes” que s’han celebrat al país des que el 1979 hi va triomfar la Revolució Islàmica. No obstant, el Consell va anunciar que es farà un recompte del 10% dels vots i que crearà una comissió que farà un “informe” sobre la polèmica reelecció del president Mahmud Ahmadinejad, tot i que ja ha validat els comicis i ha dit que no s’anul·laran.

El portaveu del Consell, Abbas Ali Kadkhodai, va explicar que la comissió estarà formada per responsables polítics i representants dels candidats que han presentat objeccions als resultats, segons va informar l’agència de notícies iraniana Isna. En la comissió hi participaran figures com l’expresident del Parlament Golam Ali Hadad o l’antic ministre d’Exteriors Ali Akbar Velaiati.

“En presència de la comissió es recomptarà un 10% de les urnes i les seves conclusions es faran públiques”, va dir Kadkhodai. Després d’aquest recompte, les opcions legals que li quedaran a l’oposició per demanar la revisió dels resultats seran nul·les.

El Consell de Guardians ha acabat gairebé de revisar les queixes dels candidats sobre els resultats electorals –va dir Kadkhodai–. Les revisions han mostrat que l’elecció ha estat la més sana des de la Revolució... No s’han produït grans violacions als comicis”.

Unes hores abans, durant l’oració de divendres al recinte de la Universitat de Teheran, el clergue Ahmad Khatamí, membre de l’Assemblea d’Experts, que escull el líder suprem de l’Iran, va demanar l’execució dels líders de les protestes contra el resultat de les eleccions. “Els que han liderat les protestes han de ser acusats de mohareb [els que ataquen Déu]”, va suggerir Khatamí, un clergue pròxim al líder suprem, l’aiatol·là Ali Khamenei.

“El poder judicial ha de castigar-los de forma contundent i sense pietat perquè tothom aprengui la lliçó”, va subratllar el clergue. Segons la llei islàmica que regeix a l’Iran, el càstig per als condemnats per mohareb és l’execució.

Les autoritats iranianes han responsabilitzat dels disturbis el candidat moderat a la presidència Mir-Hossein Mussaví, que va demanar la repetició de les eleccions.

Ahir els seguidors de Mussaví tenien previst llançar desenes de globus en record de la jove Neda Aga Soltan, assassinada a trets en una protesta de l’oposició. Però al cel de Teheran no es va veure ahir cap globus.

La mort de Neda va ser gravada amb un mòbil i difosa per internet. El clergue Khatamí va assegurar ahir que a Neda l’havien matat els partidaris de Mussaví, no les milícies bassidji, com mantenen l’oposició i el doctor Araix Hejazi, que va intentar salvar-li la vida. El govern iranià reconeix la mort de 20 manifestants i de vuit milicians bassidji.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona