Política

Els nous consellers del govern basc passen d'estar "al servei d'Euskadi" per fer-ho al de la "ciutadania basca"

El nou gabinet de López ha introduït les promeses de lleialtat dels càrrecs a la Constitució espanyola i a l'Estatut de Gernika

Els nous consellers del govern basc, encapçalats per Rodolfo Ares, han pres possessió del càrrec en una cerimònia que ha tingut lloc a la residència del lehendakari a Vitòria, al palau d'Ajuria Enea, davant l'assistència d'un centenar de convidats.

I ho han fet amb algunes novetats respecte els seus antecessors nacionalistes. La primera és que que els nous consellers han passat d'estar "al servei d'Euskadi" per fer-ho al de la "ciutadania basca".

I la segona és que, un per un, encapçalats pel nou titular d'Interior, han jurat el càrrec "amb lleialtat a la Constitució i a l'Estatut d'Autonomia de Gernika", una fórmula que mai s'havia utilitzat a Ajuria Enea fins al moment.

Homes i dones de partit

Algunes carteres del nou executiu basc van a parar a homes forts del partit, com és el cas de Rodolfo Ares, secretari d'Organització del PSE, que agafa les regnes de la Conselleria d'Interior i es converteix en la mà dreta de López.

D'Ares en depèn, a partir d'avui, la coordinacció de l'Ertzaintza. També forma part del govern la diputada Gemma Zabaleta, que s'ocupa de la cartera de Treball i Afers Socials.

Un cop finalitzada la presa de possessió, els nous membres de l'executiu basc han començat la seva primera jornada de treball a la mateixa residència del lehendakari.

Prioritats
Patxi López ja ha fixat les prioritats del nou govern basc: "combatre la crisi, aconseguir la pau i la llibertat i modernitzar Euskadi".

El lehendakari també ha parlat de "l'enorme debilitat" d'ETA en aquests moments -assegurantt que podria desaparèixer amb "eficàcia policial"-, i de l'aposta "a fons" per l'euskera, que seguirà rebent inversions per al seu ensenyament, però "racionalitzant-les".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.