Política

Els nous consellers del govern basc passen d'estar "al servei d'Euskadi" per fer-ho al de la "ciutadania basca"

El nou gabinet de López ha introduït les promeses de lleialtat dels càrrecs a la Constitució espanyola i a l'Estatut de Gernika

Els nous consellers del govern basc, encapçalats per Rodolfo Ares, han pres possessió del càrrec en una cerimònia que ha tingut lloc a la residència del lehendakari a Vitòria, al palau d'Ajuria Enea, davant l'assistència d'un centenar de convidats.

I ho han fet amb algunes novetats respecte els seus antecessors nacionalistes. La primera és que que els nous consellers han passat d'estar "al servei d'Euskadi" per fer-ho al de la "ciutadania basca".

I la segona és que, un per un, encapçalats pel nou titular d'Interior, han jurat el càrrec "amb lleialtat a la Constitució i a l'Estatut d'Autonomia de Gernika", una fórmula que mai s'havia utilitzat a Ajuria Enea fins al moment.

Homes i dones de partit

Algunes carteres del nou executiu basc van a parar a homes forts del partit, com és el cas de Rodolfo Ares, secretari d'Organització del PSE, que agafa les regnes de la Conselleria d'Interior i es converteix en la mà dreta de López.

D'Ares en depèn, a partir d'avui, la coordinacció de l'Ertzaintza. També forma part del govern la diputada Gemma Zabaleta, que s'ocupa de la cartera de Treball i Afers Socials.

Un cop finalitzada la presa de possessió, els nous membres de l'executiu basc han començat la seva primera jornada de treball a la mateixa residència del lehendakari.

Prioritats
Patxi López ja ha fixat les prioritats del nou govern basc: "combatre la crisi, aconseguir la pau i la llibertat i modernitzar Euskadi".

El lehendakari també ha parlat de "l'enorme debilitat" d'ETA en aquests moments -assegurantt que podria desaparèixer amb "eficàcia policial"-, i de l'aposta "a fons" per l'euskera, que seguirà rebent inversions per al seu ensenyament, però "racionalitzant-les".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat francès

La macronista Braun-Pivet és reelegida presidenta de l’Assemblea Nacional

barcelona
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona