Política

ERC no acatarà la sentència de l'Estatut encara que CiU i PSC acabin fent-ho

Ridao considera que el partit no pot acceptar que un text que ha estat ratificat pel poble català sigui modificat per "un TC cada dia més deslegitimat"

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha assegurat aquest dijous que el seu partit "no acatarà" la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut si suposa una nova "retallada" del text, encara que CiU i el PSC acabin acatant-la, i s'ha mostrat convençut que l'independentisme en sortirà "reforçat".

Segons ha indicat Ridao en una entrevista amb Efe, Esquerra no acatarà la sentència perquè "no pot acceptar que el text que ha estat ratificat pel poble de Catalunya" sigui modificat per "un TC cada dia més deslegitimat, que ho està fent fatal i que està en una situació de precarietat i d'interinitat impresentable".

Ridao ha recordat, en aquest sentit, que "un terç dels seus membres hauria d'haver cessat fa més de dos anys, un altre terç hauria d'anar-se'n aquesta tardor, un membre va morir i no va ser substituït, i un altre més va ser recusat en una maniobra iniqua del PP per haver comès el greu delicte de ser massa autonomista".

En conseqüència, ha recalcat, "aquesta sentència no té les mínimes condicions de legitimitat", i acceptar-la "seria una ofensa per a Catalunya". Per això ERC insistirà "en la necessitat que els partits catalans decideixin una resposta contundent".

Encara que ERC "ja sap fa temps" quin tipus de resposta és la que propugna, no vol avançar-la, "perquè els plans B no s'expliquen i només s'apliquen si fallen els plans A", que en aquest cas passen per "buscar una reacció unitària a la sentència".

"La gent ens demana que en una cosa que és d'interès general, i no només del govern català, ens posem tots d'acord", ha apuntat, "encara que estiguem en un any electoral i això sigui difícil".

Si bé ERC vol treballar en aquesta direcció, Ridao ha expressat la seva por que CiU i PSC puguin acabar acceptant "l'statu quo actual i acatin la sentència".

En aquest escenari, ERC no considera ni que perilli l'actual govern tripartit de la Generalitat ni que hagin de ser convocades unes eleccions anticipades, ja que la resposta institucional "no s'ha de focalitzar en el govern sinó en el Parlament".

En canvi, sí que espera que "l'espai independentista" surti reforçat perquè, segons ha explicat, "l'Estatut era l'enèsim intent de Catalunya de buscar l'encaix amb Espanya, i si no es respecta la voluntat del poble català, s'evidenciarà millor que mai que l'Espanya plural és inviable".

Per tant, ha dit Ridao, ERC no només no vol que s'endarrereixi més la sentència, sinó que desitja que sigui publicada com més aviat millor, a fi d'"aclarir" les posicions de cada partit i que els ciutadans puguin anar a votar a les eleccions de la tardor coneixent-les ja per endavant.

Sobre les perspectives electorals de la seva formació, Ridao ha dit que ERC no està preocupada per les últimes enquestes que li auguren un important retrocés, i està convençuda que podrà mobilitzar el seu electorat en els pròxims mesos.

Per això, es presentarà als comicis amb un programa de compromisos encapçalats pel de pactar únicament amb aquelles forces que vulguin convocar un referèndum sobre el "dret a decidir", però també reivindicarà "l'obra de govern" realitzada els últims anys, de la qual Ridao ha dit que Esquerra "se sent molt orgullosa".

Això i el convenciment dels dirigents republicans que el seu partit "arrossegarà" cap a l'independentisme "molts autonomistes i federalistes de bona fe" desenganyats, fan que l'actual cúpula d'ERC miri el futur amb "confiança".

Segons Ridao, l'Esquerra actual és "una bassa d'oli" després d'haver superat els conflictes interns, i encara que espera poder condicionar de nou la majoria parlamentària i "té vocació" de govern, "no descarta estar en l'oposició".

Pel que fa a Reagrupament i a la possibilitat que l'actual president del FC Barcelona, Joan Laporta, faci el "salt" a la política i es presenti com a candidat, Ridao ha indicat que a ERC això no l'inquieta perquè "assumeix amb normalitat" que puguin sorgir opcions independentistes amb ideologies "conservadores".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Les bases d’ERC decideixen si canvia el cicle

barcelona
estats units

Trump Media cau a la borsa des que l’expresident s’enfronta amb Harris

barcelona
unió europea

La llei d’intel·ligència artificial de la UE entra en vigor

barcelona
regne unit

Starmer anuncia una nova unitat policial contra les protestes violentes

barcelona
política

Interior torna 2.600 euros a set persones multades arran de l’amnistia

barcelona
Polònia

El periodista Pablo González, alliberat en un intercanvi de presos

barcelona
TURQUIA

Els EUA i els seus aliats intercanvien 26 presoners amb Rússia

barcelona
tribunals

Marchena, Lamela i tres jutges més eviten decidir l’amnistia per a Serret i Simó

barcelona
estats units

Harris titlla de “falta de respecte” els atacs de Trump a la seva identitat racial

barcelona