Política

“La Unió per la Mediterrània afavorirà la pau àrabo-israeliana”

Entrevista a Ahmad Massadeh, secretari general de la Unió per la Mediterrània (UpM)

Ahmad Massadeh (Amman, 1969) era fins al gener ambaixador de Jordània davant la UE, Bèlgica, Luxemburg i Noruega, i abans va ser ministre jordà de Reforma del Sector Públic. Advocat i pare de tres fills, Massadeh és el primer secretari de la Unió per la Mediterrània –que té la seu a Barcelona– i ja es considera “ciutadà” de la capital catalana.

Quins són els valors mediterranis comuns que apropen les dues ribes del mar?
Aquesta regió sempre ha estat testimoni d’interacció política, cultural, social i comercial, tenim relacions des de fa centenars d’anys. Ens uneix la passió per crear una zona lliure d’inestabilitat i conflicte. Per fer-ho hem de crear més espais per a la gent en els camps educatiu, social i econòmic. Tenim la mateixa ètica des de les perspectives social i religiosa. Aquesta regió és la de les tres grans religions, que tenen molts aspectes en comú. Hem de començar explotant el que ens uneix. Les nostres tradicions, valors en termes de respecte a la humanitat, als altres, llibertat d’expressió, dret a la religió, ens han de marcar el camí. Però no volem acabar amb les particularitats de cada nacionalitat o societat. La diversitat és un poder i l’hem d’utilitzar.

Quin tipus de projectes implementarà primer la UpM?
Els sis sectors en què treballarem són igual d’importants. Hi ha alguns projectes més clars i que poden produir efectes més ràpidament. Un cop estiguem en ple funcionament i tingui tot el meu equip, podrem començar amb els projectes. Haurem de tenir en compte els riscos i el finançament que comporten.

Com qualificaria les relacions entre la UE i els països àrabs?
Han estat sempre molt positives. Europa i el món àrab han d’afrontar desafiaments conjuntament. Tenim bones relacions de veïnatge, la UE ha estat sempre activa i compromesa. La relació es mou en la direcció correcta, i dins dels països àrabs, la UE és molt respectada i benvinguda. Com a governs i pobles respectem i admirem el que la UE fa envers els nostres països.

Aleshores, ¿creu que seria positiu que la UE jugués un paper més important en el procés de pau al Pròxim Orient?
És molt important. Hem de crear la pau a la nostra la regió, fer que estigui lliure de conflictes i inestabilitat. Els pobles de la regió mereixen que avancem per resoldre els conflictes enquistats. El conflicte central és entre els àrabs i Israel, i espero que trobarem una solució molt aviat, que reprendrem les negociacions aviat i trobarem una solució que tingui en consideració els interessos de totes les parts. La UpM aportarà valors al procés i hi ajudarà. Els projectes crearan lligams i interessos i així impulsarem i crearem confiança, i obrirem canals per al diàleg. Esperem que això farà que els polítics i els països es comprometin més i trobin solucions. Estic molt content de tenir un vicesecretari israelià i un de palestí que treballaran junts. És molt simbòlic i important.

¿Creu, doncs, que a través de la UpM es podrà aconseguir progressar cap a la pau?
Esperem que sí. Tenim el mandat de complir els nostres objectius i dur a terme els projectes, però estem en línia amb tots els objectius llançats el 1995 sota el procés de Barcelona, amb l’objectiu polític de tenir pau i seguretat, i amb els objectius econòmics i socials. Ajudarem a la pau i hi contribuirem.

En la UpM, israelians i sirians seuran a la mateixa taula...
Sí. I mirarem de procurar un espai per al compromís, per a una cooperació més gran, i aconseguir acabar amb el conflicte entre totes les parts.

Líbia és l’únic país de la riba sud de la Mediterrània que no s’ha integrat en la UpM. ¿Treballaran per atraure el règim libi?
Líbia és un país molt important a la Mediterrània i és important que hi tinguem vincles. Els veïns de Líbia ja han treballat en el marc de la UpM i esperem que podrem crear alguns ponts amb Líbia i fer que la nostra relació amb aquest país avanci.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.