Política

Castells adverteix que les negociacions pel finançament continuen sense avançar

El conseller assegura que Madrid no ha fet cap gest des que fa un mes i mig va oferir l'increment de 2.000 milions anuals per a Catalunya, una xifra que Saura va anunciar com a insuficient

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha admès que en les últimes setmanes no s'ha avançat en les negociacions amb el govern espanyol sobre el nou model de finançament.

En declaracions al programa L'oracle de Catalunya Ràdio, dirigit per Xavier Graset, Castells ha explicat que el tripartit fa el que pot però que Madrid no respon amb cap gest, tot i que el mateix Zapatero ha anunciat que abans del 15 de juliol es convocarà el consell de política fiscal i financera perquè tots els territoris firmin el nou model.

“En les últimes dues setmanes he vist la senyora vicepresidenta i ministra d’Economia i Hisenda, dissabte a Sitges, per exemple. Va ser molt agradable, vam parlar de moltes coses, no del finançament. I que jo sàpiga, i jo crec que d’aquest tema en sé alguna cosa, doncs no s'ha avançat gaire”, ha dit.

Castells ha reiterat que vol que l’acord de finançament es faci amb Convergència i Unió i que no acceptarà un nou finançament que signifiqui només un augment de 2.000 milions d'euros anuals per a Catalunya. Aquesta és la xifra que oferia el govern espanyol fa un mes i mig quan, el 18 de març, el conseller Joan Saura va deixar anar la dada, fins aleshores oficialment secreta, i va anunciar que la Generalitat es negava a acceptar aquesta proposta.

Quan falten menys de 24 hores per a la visita de Zapatero a Catalunya, que aquest dijous ve a fer el míting central del PSC a Barcelona, el conseller d’Economia es queixa que a Madrid estan "mal acostumats", ja que en l’última negociació, en època de CiU, els acords es van tancar amb un augment de només 254 milions.

L'atur creixerà més
Castells també ha analitzat les xifres de l'atur del mes de maig, amb descens molt lleu respecte de l'abril. Ha volgut ser prudent, tot i que creu que aviat es pot tocar fons en la crisi. No obstant això, calcula que l'atur podria arribar al 20% a l'Estat espanyol.

El conseller ha fet una crida als líders polítics i als agents econòmics perquè treballin plegats per sortir d'aquesta situació i ha dit que troba inexplicable que en el debat espanyol de política general “no s’abordés a fons" aquesta qüestió. Per Castells, s'havia d'haver tractat "com el gran tema", "sense apriorismes perquè només faltaria que a sobre resultés que la culpa és dels treballadors". "Tenen molta raó els sindicats quan diuen que no volen que això, una vegada més, recaigui sobre les nostres esquenes i que acabin pagant els de sempre. Però ara no ho estan pagant els de sempre, amb un 20% d’atur?”, ha preguntat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.