Política

Regne Unit i els EUA cooperaran per lluitar contra l'"emergent amenaça terrorista" al Iemen i a Somàlia

El 'premier' ha acordat amb el president Obama la creació d'una unitat de policia especial

Els EUA i el Regne Unit han acordat la creació d'una unitat de policia antiterrorista al Iemen per intensificar els seus esforços en la lluita contra el terrorisme en aquest país i a Somàlia, segons han informat aquest diumenge fonts del govern britànic.

Iemen, un país castigat per la guerra civil i considerat el més pobre del món àrab, s'ha convertit, segons l'opinió dels serveis secrets dels EUA, en una base d'operacions per a Al-Qaida, mentre que el grup Al-Shabaab, inspirat en Al-Qaida, ha pres el control de grans àrees del sud i del centre de Somàlia.

Els EUA i el Regne Unit han acordat intensificar el seu treball conjunt per enfrontar-se a l'"emergent amenaça terrorista" que prové dels dos països, segons han informat des del gabinet del primer ministre britànic, Gordon Brown. "Entre les iniciatives que el 'premier' ha acordat amb el president Obama és la creació d'una unitat de policia especial per a la lluita contra el terrorisme", informava un comunicat oficial. Alhora, s'assegurava que els dos països col·laboraran amb la Guàrdia Costanera iemenita.

En els últims dies l'atenció internacional s'ha concentrat al Iemen després que Umar Farouk Abdulmutallab --un nigerià de 23 anys acusat d'intentar fer esclatar un avió de passatgers estatunidencs que anava a aterrar a Detroit el passat 25 de desembre-- confessés als investigadors dels EUA que havia estat entrenat per Al-Qaida al Iemen.

Obama va dir divendres que la seva prioritat era enfortir els seus vincles amb el Govern del Iemen, "entrenant i equipant les seves forces de seguretat, compartint informació amb els seus serveis d'intel·ligència i treballant amb ells per combatre els terroristes d'Al-Qaida".

Per la seva banda, Brown ha ordenat que es revisi la seguretat aeroportuària britànica i ha invitat els seus socis internacionals a una reunió a Londres el pròxim 28 de gener en la qual discutiran com combatre la radicalització al Iemen.

El ministre d'Afers Estrangers del Iemen, Abubakr al-Qirbi, va dir que hi havia més de 300 membres d'Al-Qaida en aquest país, la majoria dels quals podrien estar planejant atacs contra objectius occidentals. Qirbi va sol·licitar ajuda d'altres països per combatre el terrorisme.

Brown vol que els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea abordin en la seva pròxima reunió els casos del Iemen i Somàlia, i ell mateix discutirà la situació en aquests dos països amb altres líders comunitaris en la pròxima cimera europea, segons han informat fonts oficials.

Brown té la intenció de pressionar per aconseguir una acció més forta al Iemen a través del Grup d'Acció Financera, un organisme internacional que lluita contra el bloqueig de diners i el finançament del terrorisme. El primer ministre també ha fet una crida per a la celebració d'una reunió extraordinària del comitè britànic dedicat a la seguretat nacional per respondre al frustrat atac de Detroit, segons es podia llegir en el comunicat oficial.

L'ajuda que el Regne Unit destina al Iemen s'incrementarà fins a 50 milions de lliures (56,4 milions d'euros) a partir del 2010, més del doble de l'ajuda precedent de 20 milions de lliures (22,5 milions d'euros), informa la pàgina web oficial de l'oficina d'Afers Estrangers britànica.

Brown i Obama també han estat d'acord que calia incrementar les forces de pau desplegades a Somàlia i que tractarien aquesta decisió en el pròxim Consell de Seguretat de les Nacions Unides. El govern somali i la Unió Africana (UA) van demanar a l'ONU que enviï un contingent de forces de pau que superi les 5.200 tropes desplegades de l'AU procedents d'Uganda i Burundi, que han estat incapaços d'estabilitzar Somàlia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.